Kategorier

tisdag 17 december 2019

Frukostmöte

Här om dagen var jag på ett frukostmöte - första gången i mitt fria liv (= efter pensionering)!

Jag har en gång suttit i publiken när man spelade in "Lundströms bokradio". Förutom att vara med under själva inspelning kom jag då också med i Sveriges Radios "kundregister". Sen dess får jag inbjudningar till både det ena och det andra. Jag har varit med på flera inspelningar men bara valt arrangemang som legat på kvällstid.

Men så kom en inbjudan med rubriken "Den engagerade journalisten" (hela programmet finns på webben). Lät så spännande att vi bokade biljetter trots att det var ett frukostmöte. Vi satte klockan på kvart över sex och före åtta var vi framme i "hangaren", Sveriges Radios stora entéhall, och åt frukost, god frukost - macka, yoghurt, juice och kaffe.


Därefter följde paneldebatt i ämnet "personlig övertygelse visavi objektiv journalistik" - hur engagerad kan en journalist vara och ändå skildra ett ämne seriöst. Mycket intressant. Summan av kardemumman blev att en nyhetsjournalist ska vara så neutral som möjligt.

Resten av dan ägnade jag åt "Svarta Näckrosor" men klockan sex var jag inne i stan igen. Hade bokat biljetter till en kväll med konstnären Hilma af Klint. 


Innan filmen började, berättade Hilma af Klints brors barnbarn om hur de fått ärva de mer än tusen tavlor Hilma af K hade målat och hur man förvaltat arvet. Men det var tufft att lyssna på en man som pratade sakta och lugnt i ett jämnt tonläge när man gått upp klockan sex på morgonen. Jag somnade! Som tur var hade man lagt in en bensträckare mellan föredrag och film så jag hann piggna till innan själva filmen började.

Dokumentärfilmen "Bortom det synliga" var intressant men för lång och innehöll för mycket upprepningar. Skulle vunnit på att ha kortats ned en halvtimma.


Hilma af Klints liv och målande är så intressant att det skulle bli utmärkt manus till en spelfilm - så annorlunda och gripande var hennes liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar