tisdag 23 oktober 2018

En bokcirkels inre liv

Det dök upp en inbjudan på facebook med rubriken "En bokcirkels inre liv" - avsändare var SR. Jag tackade naturligtvis "Ja" och frågade några av mina bokcirkelkamrater om de ville hänga med - en ville.




I "hangaren", som radiohusets entré kallas, bjöds alla på minimiddag. Sen fick vi gå in i en hörsal, med en mysigt iordninggjord "lya" längst fram, för att få inspiration till vårt bokcirklande.


Marie Lundström, cirkelledare för radions bokcirkel, var ledare även för kvällens program. Den bok man valt var SRs nästa cirkelbok - Lucy av Jamaica Kincaid.


Marie L hade bjudit in flera gäster. Först på plan var Ginna Lindberg, radions utrikeschef. Hon berättade om Antigua - där handling i Lucy är förlagd.


När Ginna L berättat färdigt kom DNs matskribent Jens Linder in. Han gav oss tips på vad man kan äta medan man pratar om böcker. Han tyckte vi skulle undvika alltför kladdig mat. I stället borde vi välja mat med lite hemlängtan. Vin till maten, trodde han, skulle få cirkeldeltagarna att diskutera mer.

Tredje gäst var psykologen Anna Bennich som bl.a. tipsade om hur man ska lösa dilemmat med den charmige deltagaren som aldrig orkar läsa böckerna men gärna vill ge sina synpunkter - hämtade från Google. Vi fick flera roliga och trevliga tips. Summan av kardemumman var att många vill vara med i bokcirklar för att träffa folk och prata i största allmänhet - det där med böcker har för dem en underordnad roll. I värsta fall, om cirkeln gått i stå, rekommenderade hon bokcirkelterapi.


Husbandet Uje Brandelius hade skrivit en alldeles ny bokcirkellåt "Linssoppa och vin" som han framförde innan pausen.

Andra delen av "föreställningen" var en studioinspelning av den första cirkelträffen om boken Lucy. Förutom Marie L var det Björn Widman kulturchef på DN och skådespelaren Astrid Assefa från Backateatern som analyserade och diskuterade. Programmet kommer att sändas i radion i slutet av november.


När jag kom hem, efter denna toppentrevliga kväll, beställde jag genast Lucy på biblan hemsida - jag fick plats 21. Hoppas jag hinner få boken innan bokcirkeln sänds i radion.

1 kommentar:

  1. Det var precis som du beskrev det, fint folk, kul upplägg och lagom inspirerande.

    SvaraRadera