lördag 31 maj 2014

Mjölk blev räddningen

För att riktigt kunna njuta av vår sörmländska rundtur hade jag packat med lunch - kyckling, tomater, bröd och ostkaka med jordgubbar. När vi ätit klart la jag de jordgubbar som var kvar i en plastpåse och stoppade in dem och min jacka i bagageutrymmet.

Nu bar det sig inte bättre än att en jordgubbe lämnade under hemfärden plastpåsen och placerade sig i stället på min nya jacka - resulterade i tre stora bärfläckar. Bärfläckar är aldrig roligt att få på kläder och speciellt inte på en alldeles ny jacka.

Så fort jag kom hem stoppade jag jackan i kallt vatten och googlade på "Bärfläckar på kläder" och se då kom Leila till min räddning. Koka upp mjölk, lägg plagget i mjölken i tio minuter. Tvätta. Jag gjorde precis som hon sa och hokus, pokus så var fläckarna borta. Tack Leila för det här husmorstipset, säger jag.

”How to create a not so desparete housewife or houseman…”

onsdag 28 maj 2014

Antroposofland

Jag blev rekommenderad en tur längs gamla E4 till Järna och Hölö och vidare till Mörkö. Personliga rekommendationer brukar vara bra och jag noterar dem direkt i min telefonapp så att jag kommer ihåg dem. I går satte vi oss i bilen för en rundtur i det Sörmländska landskapet.


Sörmland är en av mina många vita fläckar som nu delvis har blivit grön (och gul). Vi åkte genom ett härligt, vackert kulturlandskap. Maj är nog den absolut bästa tidpunkten för utflykter.

Vi stannade i Ytterjärna och gick runt i antropofosernas värld i flera timmar. I Järna har man verkligen lagt ned tid och färg för att få husen att bli som levande varelser. Jag blev så fascinerad av stället att jag frågade efter sommarkurser. Det enda de kunde erbjuda var fermentering och det får nog vara för min del - kanske ett annat år.

Här kommer några bilder från antroposofland.











måndag 26 maj 2014

En sommardag i stan

Precis när sommarlovet började kom också värmen. Det blåser ljumma vindar. Härligt.

Dottern, lilla barnbarnet och jag åkte till Sickla. Därifrån tog vi passagerarbåt till Nybroviken. En fin båttur på si så där 30 minuter genom Hammarbykanal, förbi Skeppsholmen och Djurgården in till stan. Där mötte maken upp och sen promenerade vi tillbaka ut till Djurgården igen. Åt lunch på ett enkelt ställe med fantastisk utsikt. Sen tog vi ännu en båt - den här gången över till Skeppsholmen och vandrade tillbaka in till stan. En härlig pensionärsdag.

Men inte nog med det. Vi (nu bara maken och jag) avslutade dagen kulturellt. Vi tog tunnelbanan till Enskede gård och vara med på invigningen av konsten på stationen. Där bjöds vi på "champagne" och rotfruktschips och lyssnade till konstnären Maria Miesenberger, när hon berättade om "Ögonblick i rörelse". Hon hade avbildat hornhinnans mönster på väggar,på golvet och på några androgyna figurer. Om jag minns rätt var detta den 94e stationen som utsmyckats.




Dagen avslutades framför TVn med ett inspelat avsnitt av Foyle´s war - bra det också (även om jag sett det en gång förut).

fredag 23 maj 2014

Sommarlov

I går hade vi avslutning på Birkagården - i dag har sommarlovet börjat.

Vår avslutning var en traditionell skolavslutning; alla var finklädda, alla lovordade varandra och så drack vi kaffe. Varje lärare läste en dikt utom en  - vår musiklärare - som spelade "Den sommartid nu kommer" på flaskor. Vår sista lektion hade handlat om hur ljud uppstår. Genom att fylla flaskor med olika mycket vatten kan man få olika toner. Alltså en praktisk uppvisning av det vi lärt oss teoretiskt. Suverän uppvisning!

Och eleverna tackade lärarna för det gångna läsåret. Vår klass gjorde det genom att framföra fyra specialskrivna sonetter! Även denna uppvisning var suverän. Tänk att kunna skriva sonetter - jag som knappt vet vad en sonett är.

En sak skiljde dock denna skolaslutning från de tidigare jag varit med om. Många elever var ledsna. De skulle inte få fortsätta på skolan nästa termin. Om man har gått ett antal kurser måste lämna sin plats till nya elever. Birkagårdens kurser är mycket populära och eftertraktade. Men jag (som bara gått en kurs) få gå kvar nästa år och kan ha siktet inställt på Frankrike och Paris.

Nu har jag mycket fri tid för balkongen och datorn


Så här långt har mina odlingar nu kommit

lördag 10 maj 2014

Hemma igen!

Efter  fem intensiva dagar i Berlin var det skönt att komma hem igen. Vår Berlinresa var en studieresa - ingen semesterresa - och jag tror hela gruppen var ganska mör när vi kom tillbaka till Sverige igen. 

Vi gick mycket men vi åkte också buss, tunnelbana och S-Bahn. De allmänna kommunikationerna är bra men inte helt lätta att förstå sig på. När man reser i grupp följer man med. Ibland åkte vi från ett ställe till ett annat utan att jag visste vare sig varifrån vi kom eller vart vi kommit. Jag försökte hänga med på min egen karta men det var inte helt lätt. Men vi kom alltid fram dit vi skulle och vi kom alltid tillbaka till hotellet igen. 




Vad tyckte jag då om Berlin? 

Berlin var en intressant stad. Inte så vacker och inbjudande som Paris men där fanns mycket att titta på och den kändes häftig. Jag kommer nog snart att åka dit igen för att kunna se mig omkring i en lugnare takt. 

Nästa gång kommer jag att titta mer på östsidan. Vi hann inte med det. Det gick inte att göra mer än det vi gjorde på fem dagar. Tonvikten blev, av naturliga skäl, andra världskriget och dess följder - det vi läst om under året. Alltså - det var en mycket givande och trevlig studieresa där jag inte bara fick lära känna Berlin utan också lärde känna mina klasskamrater lite bättre.


k

Nu är vi hemma. Två lektioner kvar sen får vi sommarlov och till hösten börjar vi om igen men då är det Frankrike som är tema. Det ser jag fram emot!

fredag 9 maj 2014

Potsdam


Berlin ligger i delstaten Brandenburg. Huvudstaden i Brandenburg heter Potsdam.

Vår sista resdag ägnade vi åt Potsdam. En bra avslutning på resan. Det var skönt att lämna Berlin och åka ut på landet - till den vackra staden Potsdam. Vi gick runt och tittade på de fina husen och tog oss en kopp kaffe i lugn och ro....




...sen tog vi spårvagnen till slottet Sans Souci - Fredrik den stores sommarstuga. Slottet låg i en stor park där det dels fanns en strikt barockträdgård dels en vacker engelsk trädgård.


   

  



Slutligen tog vi oss också en titt på den kinesiska paviljongen.

torsdag 8 maj 2014

Arkitektur

Berlin blev en sargad och förstörd stad under andra världskriget. Det både syns och inte syns. Överallt byggs det och det finns områden som är helt nybyggda t.ex. Potsdamer Platz.


Men det finns också gammal bebyggelse - väldigt mycket för att vara en stad som blev sönderbombad. Förklaringen ligger i att när man byggt upp förstörda hus har man ibland låtit fasaderna få samma utformning som de hade innan kriget. 


Nu håller man på att bygga upp det gamla stadsslottet. Slottet förstördes under kriget och revs under DDR-tiden. Sen byggdes det upp ett hus i "Östtysk stil". När Berlin blev en enad stad bestämde man sig för att riva DDR byggnaden och nu håller man på att bygga upp slottet igen - i gammal stil. Med alla är inte överens om att man gör rätt.


En eftermiddag ägnade vi åt "trädgårdstaden" Hufeisensidlung. Ett område som byggdes på 1920-talet. Enkla, billiga hus, byggda i utkanten av stan för folk med låga inkomster. Vilka hus! Ursnyggt område. Vi hade pratat om arkitekten (Taut) och husen under kursen och det var mycket intressant att åka dit och titta. En av resans höjdpunkter. Tänk så viktigt det är med bra arkitektur. 

Vår lärare pekade ofta på arkitektoniskt vackra hus och sa vad vi skulle lägga märke till. Hus jag nog inte skulle ha observerat om jag vandrat runt själv. 

Här kommer några bilder från "trädgårdsstaden".












Judiska museet

Vår fjärde Berlindag startade vi på Judiska museet. Ett jättemuseum där man skildrar judarnas rika historia - inte bara förintelsen. 



Vi hann vandra runt men vi hann inte fördjupa oss. Här kan man strosa runt hur länge som helst och gärna låta sig guidas via hörlurar. 





Ett rum var helt tomt. Det ska ge en bild av judarnas liv och kultur den perioden Hitler hade makten.


onsdag 7 maj 2014

Mies van der Rohe

Vår tredje dag började vi med ett besök på Nya Nationalgalleriet. Ett fantastiskt museum ritat av Bauhausarkitekten Mies van der Rohe. Rohe är en av Tysklands mest berömda arkitekter och fick som "gåva" till sin 80-årsdag i uppdrag att rita ett nytt museum för modern konst. Fantastiskt!




Nya Nationalgalleriet ligger i närheten av Potsdamer Platz - ett område som blev förstört under andra världskriget. Runt Potsdamer Platz finns nästan bara nya hus och byggnader - byggda i olika stil. Runt själva platsen är det modern höghusbebyggelse medan husen vid Nue Nationalgalerie har annan karaktär. Här ligger bland annat Biblioteket och Philarmonin - två berömda byggnader ritade av Hans Scharoun. Vi hann tyvärr bara se dem utifrån.



Den stora yta som Rohe fick till "sitt" museum har han utnyttjat genom att bygga en låg byggan där alla väggar är i glas och övervåningen i princip tom. Själva konstmuseet ligger en trappa ned. Det är djärvt att våga lämna så mycket tomrum i och kring ett hus. Men resultatet blev lysande.




Här kommer några bilder från den intressanta utställningen " Ausweitung der Kampfzone" som vi tittade på.