Kategorier

torsdag 30 september 2021

Missräkning

Jag har övat och jag har prövat men ännu inte lyckats få till en bra Pasta Carbonara.

När jag läste i en blogg att Café Nizza på Söder serverade goda pastarätter gick jag förbi och kollade om de hade just "min" pasta på menyn - det hade dom.


Det var i maj, när vi hade varit vaccinerade i flera veckor och kände oss ganska trygga, som maken sa "På söndag tycker jag vi går ut och äter". Bra idé och bra tillfälle att få kläm på hur en Pasta Carbobara ska smaka.


Vi tog båten till stan och fortsatte till Åsögatan. Utan att ha beställt plats, klev vi in på Café Nizza och fick bord direkt. Fullsatt men glest - kändes lugnt.


Sen kom besviken - de hade bytt meny sen jag promenerade förbi. Nu serverades "Fermentata Cacio e Pepe" i stället för Carbonara. Jag som längtat efter att få veta hur en riktig C ska smaka. Men det fick gå. Deras "Fermentata Cacio e Pepe" smakade mer peppar än "min" och hade något tjockare sås men var bara marginellt bättre.

I fortsättningen ska jag kolla menyn samma dag som vi ska äta på lokal så jag slipper bli besviken. Men dessförinnan ska jag göra ett nytt försök hemma i köket. Jag ska pröva det här receptet på Pasta Carbonara för fyra pers, som DN hade förra veckan.

225 g guanciale eller pancetta
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 msk torrt vitt vin
6 äggulor
50 g pecorino romano
50 g parmegiano reggiano
550 g spagetti av bästa kvalitet
ca 2 dl av kokvattnet från spagettin
grovmalen svartpeppar från kvarn

1. Tärna köttet i halvcentimeter stora kuber.
2. Koka upp pastavatten beräkna enligt. formeln 10-100-1000, dvs 10 g salt, 100 g pasta, 1000 g vatten.
3. Hetta upp en panna stor nog för hela rätten.
4. Pressa vitlöksklyftorna fräs dem i olivoljan, när vitlöken är gyllene, ta upp och släng.
5. Tillsätt köttet och fräs tills det bli krispigt.
6. Tillsätt vinet och sjud i två minuter, ta av från värmen.
7. Blanda ostar, äggulor o peppar i en bunke.
8. Koka pastan i pastavattnet men ta av från värmen när tre minuter av koktiden återstår.
9. Hetta upp pannan med köttet, tillsätt pastan och lite av kokvattnet (1 dl). Låt koka upp och ta sedan bort från värmen.
10. Tillsätt nu ost/äggblandningen och rör runt tills osten smält ut i pastan, tillsätt mer pastavatten i omgångar efter behov.
11. Stjälp upp pastan på ett fat och mal rikligt med svartpeppar över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar