Kategorier

fredag 19 november 2021

En trappa

När ett av våra "gamla" Sundsvallsgäng strålade samman för en heldag i Stockholm började vi med konstmuseet Artipelag. Vi tittade på Rolf Hansson eller, rättare sagt, på målningar av Rolf Hansson. Stora, snygga, färgstarka målningar som jag verkligen gillade.




Motiv på flera av målningarna var "Carl Fredrik Hills trappa", den han målade i Montigny-sur-Loing. "Originalet", alltså Hills trappmålning, ägs av Nationalmuseum. Den borde jag tittat på innan jag åkte till Artipelag. Men gjort är gjort och det man inte gjort före får man göra i efterhand. En vecka senare åkte jag till stan.

Besöket avslutades med
äppelpaj med vaniljgrädde

Jag gillar Nationalmuseums sätt att visa sin samling - allt som hör till samma period har förts samman oavsett om det är tavlor, möbler eller något annat. På avdelningen för 1800-tals konst hittade jag dessa två fina Hill-målningar.



Men var fanns trappan? Till slut fick jag gå till receptionen och fråga. De visade mig en bild på trapptavlan men själva tavlan kunde jag inte få se eftersom den fanns gömd i ett förråd.


Lite konstigt att man inte hängt upp Hills "trapptavla" medan utställningen med Rolf Hansson visas.

Men i brist på "Hilltavlan" får jag väl resa till orginalet - den lilla stan Montigny-sur-Loing utanför Paris där det en gång fanns ett konstnärskolkektiv - och titta på själva trappan. Men det får bli en annan gång när Coronan flugit vidare.

En gammal bekanting men inget orginal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar