Kategorier

söndag 14 november 2021

Likfärd

Tänk att man kan lära sig saker samtidigt som man har roligt!

Brukar försöka lösa minst ett svårt korsord varje vecka - alltid på gränsen till vad jag klarar av. I början känns det som jag inte kan få ut ett enda ord men undan för undan och med benäget bistånd, blir de tomma rutorna färre och färre. Jag funderar och funderar, förstår inte ett dugg men så plötsligt, när jag ändrar tankebana och ser saken ur en annan vinkel, är ordet självklart. Att en "kemiman" är en man som kommer från Kemi i Finland är ju inte det första man tänker på. 

Tidningen-Vis "Temakryss" är nog det korsord jag gillar bäst. Ganska svårt men inte oöverstigligt - i alla fall inte om jag får lite hjälp.


Tema i förra månades kryss var målningen "Karl XII likfärd". Har tittat på "likfärden" många gånger när jag varit på konstmuseet i Göteborg. På frågan vem som går först i ledet blev svaret Cederström - alltså konstnären själv.

När vi någon vecka senare hade konstlektion på Birkagården pratade vi om just "likfärden". Vår lärare frågade var tavlan fanns och vem som gick först i ledet. Då var jag på "mammas gata" - visste båda svaren. Till min oförställda häpnad fick jag då veta att det var Verner von Heidenstam som ledde tåget. Kan inte vara möjligt att det smugit sig in ett så grovt fel i Vi-krysset hävdade jag - det hade det inte heller.


Nästa månads tema var Kleopatra. Henne visste jag inte mycket om. För att få lite hjälp på traven började jag lyssna på podden "P3 historia" när jag gav mig iväg på  min motionscykeltur. Har numera, tack vare Vi-krysset, grundläggande kunskaper om den sista egyptiska drottningen. Men än är inte  hela krysset klart. Får nog anlita min assistent igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar