Kategorier

måndag 14 mars 2022

Signe Maria Thiel

Under de tio år jag bott i Stockholm har jag besökt Thielska galleriet på Djurgården åtskilliga gånger. Har varit där och tittat på både tillfälliga utställningar och på permanenta men jag har också varit där bara för att äta lunch i trädgården.

Nu har det kommit ut en biografi om Signe Maria Thiel. Så fort jag läste om boken beställde jag "Sträckande sig uppåt mot ljuset" på biblan och några veckor senare hade jag flera timmars trevlig läsning framför mig.

Boken handlar om Ernest Thiels andra hustru Signe Maria - hennes liv, hennes äktenskap och hennes vänner.

Carl Larsson, studiehuvud

Signe Marias föräldrar skiljer sig när hon bara är fyra år. Mamman lämnar familjen och efter ytterligare några år flyttar pappan till USA och Signe Maria blir fosterbarn hos familjen Altin i Sundsvall. Hon gifter sig tidigt, var bara 19 år, och ett år senare får hon en son. Sedan dröjer det inte länge innan maken dör och några år senare dör också hennes son. Vilken start hon får i livet Signe Maria - övergiven av båda föräldrarna och sedan drabbad av stor sorg.

Carl Larssons porträtt

Under sitt äktenskap hade hon hunnit lära känna många konstnärer och författare. Dessa vänner tar hon med sig in i sitt andra äktenskap med Ernest Thiel och får honom att bli både konstvän och mecenat. Hon har lärt känna Ernest Thiel när hon jobbat som sällskapsdam och barnflicka i den Thielska familjen.

Edward Munchs porträtt

Det är Gunilla Grahn-Hinnfors som skrivit biografin om Signe Thiel - den vackra, utlevande Signe Maria som blivit illa sedd och baktalad av så många men som också var älskad och omtyckt och hade många vänner. Hon levde inte alltid som man förväntar sig att en rik fru skulle leva men förmodligen är det henne (och hennes mans pengar) vi har att tacka för det fina utflyktsmålet längst ute på Blockhusudden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar