Kategorier

fredag 11 november 2022

Franskt

I min nya bokcirkel "Bok5an" ska vi läsa Tessa Hadleys bok "Syskononen" till nästa gång. Jag lånade boken på hemväg från bokträffen och började genast läsa. Verkade intressant men kände ändå att jag måste lösa en mordgåta innan jag kunde ge mig i kast med "Syskonen".

När jag fick tips om att den franske författaren Olivier Norek är läsvärd, var saken avgjord.

Oliver Noreks bok "Ytspänning" var både spännande och fängslande. Boken börjar med att polisen Noémie Chastain blir skjuten i ansiktet men trots otroligt svåra skador är hon efter bara några månader tillbaka på jobbet. Sen tar det stopp. Hon får inte komma tillbaka till sitt gamla arbete på narkotikaroteln i Paris utan blir förflyttad till en liten landsordshåla. 

Noémie blir både arg och besviken men har knappt hunnit börja på sitt nya jobba förrän en tunna påträffas i en sjö. I tunnan ligger ett barnlik - resterna av ett barn som varit försvunnet i 25 år.


Det är detta "cold case" den skadade polisen Noémie få ta sig an och det är ett fall med flera bottnar. En helt otrolig historia. Insåg direkt att det inte bara var fallet som måste lösas snabbt boken måste också "läsas" snabbt eftersom det var så många personer inblandade och så många namn att hålla reda på. Om jag lämnade boken en enda dag skulle jag ha tappat tråden. Enda chansen att hänga med var att praktiskt taget läste boken i ett svep för det var inte bara många namn utan det var också krångliga franska namn.

Ytspänning kan sammanfattas som en ganska bra och spännande bok där man häpnar över hur duktig fransk poliskår och i synnerhet vår polis, Noémie, är.

Sen, när jag ändå var i farten, lyssnade jag på den trevliga och roliga "må bra" boken "Je m'appele Agneta" av Emma Hamberg. En bok jag kan rekommendera om man vill ha roligt några timmar och förflyttas till Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar