Kategorier

tisdag 14 februari 2023

Decision to leave

Antingen går man på bio för att se en viss film eller så går man på bio för att umgås. I går gjorde jag det senare - träffade tre kamrater från Birkagården för biosesök med efterföljande prat och mat.

De av oss som går på bio ofta har sett det mesta. Jag har aldrig sett något så jag kan hänga med på vad som helst. Den här gången hade valet fallit på "Decision to leave", en lovordad koreansk film.


Jag var inte alls negativ till att vi valt en film från Korea. Tycker tvärt om att det är roligt att se filmer som inte är västerländska. "Decision to leave" är en kriminalhistoria inspirerad av den svenska romankommisarien Martin Beck - hade jag läst mig till. Det lät ju lovande. I en scen ska man till och med kunna se de tio Sjöwall-Wahlöö-böckerna om kommissarie Beck ligga i en trave på ett skrivbord - det gjorde inte jag.

Det var en annorlunda film. Jag tänkte inte på Martin Beck en enda gång medan jag såg denna kriminalfilm där det begicks många mord - hur många är svårt att säga. Handlingen hoppade nämligen både i tid och mellan verkliga händelser och tankar vilket gjorde det svårt att hänga med i alla turer. Allt utspelades dock i långsam takt och stundtals i vackra omgivningar.

En ung kinesiska har flytt till Korea. Hon känner sig jagad och när hennes man hittas död efter att ha fallit ned från ett berg blir hon misstänkt för mord. Sen utspelas en kamp mellan poliskomissarien och änkan. En annorlunda men i grunden bra film som man nog måste se några gånger för att förstå helt och fullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar