Kategorier

torsdag 16 februari 2023

Romförberedelser

Sen vi flyttade till Stockholm har jag gått på åtskilliga Birkagårdskursen. I år är det Rom som gäller och om några dar åker vi dit.

Vi har fyra lektioner i veckan på temat Italien - konst, historia och musik. Allt är jätteintressant även om det kan bli lite mycket med dubbellektioner i konst.

Men det räcker inte med dessa förberedelser - var och varannan kväll bläddrar jag och läser några sidor i en konstbok som jag lånat av en granne. 


Ibland bläddrar jag också, lite sporadiskt, i en reseguide.


Men framför allt har jag "läst" Dag Sebastian Ahlanders bok "Romarrikets undergång". Direkt när jag fick tips om boken kollade jag upp den och såg att den fanns på min lyssnarsite. Det var bara att stoppa lurarna i öronen. Måste säga att det är en av de intressantaste böcker jag "läst" på länge och den första bok jag lyssnat på tre gånger.


Hur kunde Romarriket, detta jätterike som sträckte sig runt hela Medelhavet, på kort tid falla samman totalt? Och hur kunde den antika staden Rom förvandlas till en stenöken? Så intressant att få förklaringar och kopplingar till vår egen tid. Frågan är: "Kan något liknande hända igen?"

Jag tycker alla som är en gnutta intresserade av historia ska läsa "Romarrikets undergång". För er som inte orkar ge er i kast med boken kommer här kortversionen.

Det finns många förklaringar till Romarrikets undergång - ända upp till 200. De tre externa faktorer som är viktigast är pandemier, klimatkriser och folkvandringar. Till det ska läggas den nya religionen - kristendomen. Det tar tid att bygga upp en högkultur, men går snabbt att rasera.  Miljonstaden Rom omvandlades på relativt kort tid till en stad med endast 20.000 invånare, en stad som blivit en stenöken och inte längre hade rinnande vatten. Romarriket föll 476 eKr men några små delar av staden Rom fanns kvar mest tack vare kyrkan. I boken framför historiken Kornelius Nepos dessa ord som kan vara värda att fundera på: "Om man vill njuta av långvarig fred måste man förbereda sig på krig".


Inte nog med dessa tre Romböcker. Jag har också läst Carina Burmans bok "Vi romantiska resenärer; Med Ellen Rydelius i Rom" som handlar om Ria Wägners mamma Ellen Rydelius och hennes liv i Rom medan hon skrev reseguiden "Rom på 8 dagar". En toppentrevlig bok med kopplingar till Rom här och där.


Sen var jag förstås "tvungen" att beställa Ellen Rydelius egen bok "Rom på 8 dagar" från biblan, bara för att få bläddra i den, insupa hennes omtalade sätt att skriv och få en känsla för Rom på hennes tid. Tyvärr fanns boken bara i ett exemplar och det exet var utlånat så jag får bilda mig en egen uppfattning om stan nästa vecka men helt utan guide blir jag inte - vi ska ju ha vår lärare med oss.


Slutligen satte jag mig, kvällen innan avresan, och tittade på Roberto Rossellinis film "Rom öppen stad" på SF anytime. En neoklassisk film inspelad 1944 under nazismens ockupation av Italien. Tänk att denna 70-år gamla film fortfarande kändes aktuell - även om tankarna idag gick österut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar