Kategorier

onsdag 21 juni 2023

Öland ur annat perspektiv

Under vår flera timmar långa bilresa från Öland till Stockholm passade jag på att "stoppa en deckare i örat" och valde förstås en, där handlingen var förlagd till "vår" ö.

Jag har tidigare läst flera böcker av Johan Theorin och ville minnas att de var hyfsat bra men antingen missminde jag mig eller så har han misslyckats den här gången.

I efterhand kollade jag mina omdömen i "Tidlösa". Jag har på 10 år bara läst en bok av Johan Theorin och den tyckte jag var hyfsad. Den här boken var förhoppningsvis en svacka i hans författarskap.


Den bok jag lyssnade på under resan hette "Benvittring" och handlade om den gamle mannen Gerlof, och hans bedrifter. Han löser, praktiskt taget själv, fyra mord och vad som orsakade en skolbrand för 70 år sedan.

Visserligen är det hans brorsdotterdotter Tilda som är kriminalare men utan den gamle mannens efterforskningar skulle nog det nya mordet rubricerats som olycksfall och de övriga ha preskriberats.


"Benvittring" är en ytterst orealistisk deckare som inte ens var spännande. Det var alldeles för många personer att hålla reda på. Den var också för omständligt skriven med flera olika tidsperspektiv och, värst av allt, den var förutsägbar. Varje gång jag la mig på sängen och lyssnade (efter det vi kommit hem) somnade jag ofelbart efter fem röda. Inte ens miljöskildringarna av Öland var så bra som jag förväntat mig trots att det dåd, som hela historien kretsar kring, skedde utefter den vackra kustvägen. Samma väg vi ägnade hela vår andra dag på Öland åt och som också förorsakade oss vissa problem med bilen.

Måste tyvärr säga att "Benvittring" blev en besvikelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar