Kategorier

fredag 16 juni 2023

Sandby Borg

På Öland finna det ca 20 fornborgar. Bara en, Eketorps borg, är utgrävd i sin helhet - en annan, Sandby borg, är delvis utgrävd.


Över Sandby borg har det alltid hängt ett hot - området har andats fara. Föräldrar har förbjudit sina barn att gå dit och leka. Platsen blev därför liggande orörd ända tills någon hittade ett smycke i borgen. Smycket såg romerskt ut och var så unikt att man började undersöka området. Det visade sig att smycket var från fyrahundratalet men fråga var: "Hur hade det hamnat i Sandby borg?"


Upptäckten ledde till att man påbörjade utgrävningar och nu har två av de ca 50 hus som en gång funnits i borgen undersökts. Man har funnit att det i slutet av 400-talet skett en fruktansvärd massaker i området. Där fanns rester av mer än 100 ihjälslagna, obegravda människor och flera smycken med romerskt ursprung.


Vad som hänt vet man inte med säkerhet men det troliga är att en rivaliserande grupp ölänningar känt sig hotade och i gryningen anfallit en helt oförberedd Sandby borg. Smyckena tror man att återvändande legosoldater tagit med sig hem efter att ha tjänstgjort i den romerska armén.


Det slumpade sig så att samtidigt som vår lärare på Romkursen ägnade en hel lektion åt Sandby borg och det inflytande Romarna haft på den öländska befolkningen, hade våra vandringskamrater sett ett program om massakern och frågade om vi hade lust att hänga med till Öland för fördjupade studier.

Så rätt som det var befann vi oss på en fyradagars "roadtrip" till Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar