Kategorier

söndag 15 oktober 2023

Lundbergs

Bokcirkelns oktoberträff hade vi förlagt till "Lundbergs" - Gröndals berömda kafé. Ett litet mysigt kafé, där vi hade blivit lovade att få sitta och prata - länge.


Boken vi pratade om hette "Silke" och var författad av italienaren Alessandro Baricco. Vi hade fått boken rekommenderad av en Birkagårdskamrat och då rekommenderade böcker ofta är bra böcker, hade vi valt den till oktober månads bok.


Boken "Silke" handlar om silkesmaskuppköparen Hervé Joncour. 

De europeiska silkesmaskodlingarna drabbades på 1800-talet av olika farsoter och Hervé Joncours uppgift var att få tag i friska ägg från andra sidan Medelhavet. Varje år reste han därför ca 600 sjömil till Syrien och Egypten för att köpa silkesmaskägg. Resten av året var han ledig.

Men på 1860-talet spred sig äggpesten utanför Europas gränser. Om inte hela sidenindustrin skulle gå under måste man få tag i ägg från "Världens ände" dvs från Japan - ett Japan som varit helt isolerat i 200 år.

År 1861 ger sig därför Hervé Joncour ut på en lång resa till Japan för att köpa silkesmaskar. "Silke" handlar om Hervé Joncours resor till Japan, vad som möter honom där och hur dessa resor och möten påverkar hans liv. Han gör den långa resan till Japan fyra gånger.

"Silke" är en stämningsfull bok med ett mycket avskalat och enkelt språk men med många upprepningar. Det är en sensuell, exotisk berättelse om kärlek. De många upprepningarna bidrar till att skapar den vackra berättelsen. Vi tyckte alla om boken även om vi inte förstod all symbolik.


Boken var "filmisk" och hade också filmatiserats. Filmen fanns att låna på biblan och jag passade på att se den kvällen innan vår cirkelträff. En mycket vacker film med hänförande miljöer. Det var bra att jag hade läst boken innan jag såg filmen annars tror jag det hade varit svårt att hänga med i  den "avskalade" filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar