Kategorier

torsdag 12 oktober 2023

Jävla karlar

Tiden rinner i väg. Det känns som livet går snabbare och snabbare.

Västkustseglarnas dag i Lysekil

Vi hade inte väl lämnat västkusten förrän det var dags att åka tillbaka. Stugan måste vinterstängas - kyl, frys och vatten tömmas, elen stängas av. Sen var det den obligatoriska "bryggupptagningen". Alla karlar förväntas ställa upp och det gör de så gärna - mest för att få snacka i lugn och ro (tror jag som stannar kvar under täcket). Det ingår i våra rutiner att göra denna resa vår och höst och det ingår i våra rutiner att lyssna på en trevlig bok på vägen.


Den här resan var det Andrev Waldens nyutgivna bok om sin uppväxt vi lyssnade på. "Jävla karlar" handlar om Waldens ungdom, där inte mindre än sju olik män hade rollen som hans pappa. På sju år bodde sju olika "pappor" i hans familj! Man häpnar! Mamman snubblar in i en famn och vips bor det en ny man under deras tak. Där fanns "växtmagikern", "mördaren", "konstnären" m.fl.

"Växtmagikern", som lyckats få någon slags livslång pension och inte behövde jobba utan kunde ägna sig åt att bli hög på svampar, var först i den långa raden av "pappor".


Den nya mannen blir snabbt en del av familjen. Han bor tillsammans med Andrev, hans syskon och deras mamma ett tag, sen försvinner han igen. När karln börjar slå dom, är det dags att hitta något nytt. Mamman tar inte vilken skit som helst men hon står under köksfläkten, röker och muttrar "Jävla karlar".

"Jävla karlar" var en toppenbok - fängslande, rolig och bra skriven men samtidigt seriös. Den skildrar livet ur ett barns perspektiv, ett barn som lär sig läsa tecknen, som förstår när en ny flytt närmar sig och fattar när det kommer att komma en ny pappa in i familjen. Mycket läsvärd bok. 

Det hade blåst utanför vårt fönster
medan vi var på västsidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar