Kategorier

torsdag 11 januari 2024

Fördelen med att bli gammal

Förutom bokcikelboken "min far & kvinnan" skulle vi under jullovet också läsa Carl-Göran Ekerwalds bok "Fördelen med att bli gammal".

Oj, vilken konstig bok! En massa tankar staplade på varandra, lite hur som helst - ofta besynnerliga tankar med religiösa undertoner. Jag fattade inte vad boken hade för syfte. Tror inte den hade något budskap.

Ett kapitel handlade om människan och omänniskan där omänniskan saknar samvete och bara lever för att tillfredsställa egna behov och önskningar. Så här skriver Ekerwald om hans egenskapade begrepp omänniskan. "Kom inte och prata om samvete med en omänniska. Samvete är vidskepelse. Ingenstans i hjärnan finns något centrum för samvete. Allt är gener och hormoner". Ren och skär gallimatias.


På ett annat ställe skriver Carl-Göran Ekerwald: "Vad är hälsosammare för en människa - vara obildad proletär eller bildad borgare. Svaret är obildad proletär" och så hänvisar han bl a. till vår andra  cirkelboksförfattare Annie Ernaux som, skriver Ekerwald, "inför sina föräldrar skäms för att ha hamnat på fel sida i tillvaron." (Så uppfattade dock inte jag att Ernaux skrev). Han skriver vidare "Den 'bildade borgaren' skulle gärna vilja i likhet med kineserna placera en så kallad 'bildad kusin' i varje familj som råkar bestå av obildade. En sådan kusin skulle fungera som samhällets spion och angivare". Maken till trams tror jag aldrig jag har läst. Det skulle i så fall vara i Erik Wijks bok "Bara de riktiga orden" som vi läste i min förra bokcirkel. Där författaren beskriver överklass och arbetarklass som kärlekslösa och kalla.

Jag tycker hela boken är trams. Lösryckt strunt som det inte är värt att fästa någon vikt vid. Boken borde förblivit såväl otryckt som oläst. En gammal mans (99 år) nedtecknade tankar borde ha fått stanna i hans skrivhäfte.

I ärlighetens namn ska sägas att boken tog sig lite mot slutet och att jag är imponerad av all djup kunskap Gammal har men den får, trots det, inte mer än en stjärna i betyg på min fyragradiga stjärnskala. Alla var dock inte lika negativa som jag - en deltagare gav Ekerwald tre stjärnor (vilket jag har svårt att förstå).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar