Kategorier

måndag 26 augusti 2024

Tomatodling

År för år blir mina tomatodlingar allt mindre. Det finns flera förklaringar till detta avtagande tomatodlandet - att växthuset blåst sönder, att jag inte sköter om dom tillräckligt bra mm mm.

Jag driver därför inte längre upp några tomater från frö till planta - maken vill inte transportera något "jordigt" i bilen. Jag får istället köpa två plantor och tacksamt ta emot två av grannen. Dessa fyra plantor har jag dock vattnat varje dag och ibland även gett lite näring. För besvären har jag fått ett antal små frukter som jag plockat successivt. Inför hemresan plockade jag de resterande - hälften mogna, hälften gröna.

När jag kommit hem och skulle lägga upp tomaterna i skålar valde jag två jag fått i present - den ena av min faster från Falkenberg. Denna falkenbergsskål visade sig, vid en närmande titt, vara tillverkad på Törngrens krukmakeri. Så kul att jag hade ett alster från Falkenbergs gamla fina krukmakeri - det som fanns med på designmuseet Rians utställning, som vi besökte i somras.


Törngren, Falkenberg

Nu är frågan om jag ska låta de gröna tomaterna ligga kvar i skålen när vi åker till England om en vecka eller om jag ska ska följa husmorstippset och lägga dem i en mörk låda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar