Kategorier

fredag 8 maj 2020

På ekspaning (Ekebyhov)



Om man vill titta på ekar kan det väl inte finnas ett bättre ställe att åka till än Ekerö (nr 25) - det hörs ju på namnet.


I går åkte vi till denna ö norr om Stockholm men inte för att titta på ekar utan för att promenera i en bokskog. Vi träffade våra promenadkompisar vid Ekebyhovs slott och vandrade runt i den vackra bokskogen i ett par timmar. Det blir ett otroligt vackert ljus när vårsolen strilar ned genom de bara till hälften utslagna bokkronorna.


Konstnärligt?
Coronadistans
När vi promenerat klart åt vi coronalunch i slottsträdgården. Hela serveringen skedde utomhus. Allt var både välordnat och gott. I vanlig ordning delade maken och jag på en portion - den här gången var det viltskavsgryta.


Sen var det dags att titta på Ekebyhovseken, som enligt google ska vara det volymmässigt största lövträdet i Sverige, ca 500 år gammalt. Mäktigt men inte fint är mitt omdöme.


Ekebyhovseken-
Sveriges största levande lövträd
Men det finns ju fler stora ekar på Ekerö. Vi har varit där på ekspaning en gång förut. När vi läste boken Krilon i bokcirkeln "gick vi i hans fotspår" och tittade på Gällstaöns stora ek.


Idag var det läge för jämförelse. På hemvägen tog vi därför en avstickare till Gällstaö och återupptäckte en ek som var finare än Ekebyhovseken om än lite mindre och yngre - bara 400 till 500 år.

Gällstaöeken - bra mycket snyggare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar