Kategorier

söndag 31 januari 2021

Parafraser

Hjalmar Söderberg har skrivit  Stockholmsromanen "Den allvarsamma leken" och Gun Britt Sundström har, som en parafras på den, skrivit "För Lydia" men förlagt handlingen många år senare och använt ett annat perspektiv. Hon har sett händelseförloppet med Lydias ögon.

Gun Britt Sundström har också skrivit boken "Maken" - en fantastisk bok om Martinas och Gustavs på- och avrelation. Nu har Jon Jordås, i sin tur, skrivit en parafras på den. I "Min Martina" är handlingen förlagd till 2020-talet och perspektivet är Gustavs.


Gillar när man kan se samma sak ur olika synvinklar. När jag läste att det kommit ut en ny bok där handlingen i "Maken" är förlagd till nutid och perspektivet ombytt, föreslog jag den som januaribok i vår passiva men likafullt läsande bokcirkel. Tyckte den skulle passa bra eftersom vi har läst såväl "Den allvarsamma leken", "För Lydia" som "Maken".


"Min Martina" är lätt och rolig att läsa med ett enkelt flyende språk. Allt är dagsaktuellt. Så aktuell så när Gustav blir sjuk misstänker man att han fått Covid19. Tror aldrig jag läst en bok där man chattar och spelar spel på sina telefoner - precis det som jag ägnar så mycket tid åt.

"Min Martina" är, liksom de övriga böckerna, en Stockholmsroman men i dagens Stockholm. Till och med profilerna på de nya ännu inte färdigbyggda höghusen vid Liljeholmen får plats i boken.


Gustav själv känns däremot väldig gammaldags. Hans strävan att gifta sig med Martina visar inga gränser. Finns det verkligen sådana män idag?

Det var kul att följa Martinas agerande ur "stackars" Gustavs perspektiv. Kände mig ibland lite generad när jag läste om alla intima detaljer men tyckte samtidigt att det lite naiva skrivsättet var kul. Men hur  orkade dom? Har aldrig förr läst en bok som denna men jag gillade den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar