Kategorier

torsdag 1 juni 2023

Ännu ett avslut

Oj, vad tiden går! Jag kan nu lägga ytterligare ett Birkagårdsår" bakom mig. Ett år som kretsat kring landet Italien. 

Med Italien som tema har jag läst flera böcker, lyssnat på föreläsningar och musik, varit på opera, sett filmer och besökt "städernas stad". Har lärt mig så mycket och inte minst fått upp ögonen för Italiens märkliga historia. När vi var i Rom tittade vi bl.a. på en utställning om regissören och författaren Pasolini.

Tyvärr hade vi inget att luta sig emot och utan bakgrundskunskaper blev utställning för otillgänglig. Väl hemma kompenserades vi med både föredrag och film. Skolan hade hyrt biografen Zita där en "Pasoliniexpert" föll ett timslångt föredrag och sen fick vi se filmen Decamerone.


Decamerone bygger på en novellsamling av Boccacio - en 1300-tals författare. Ordet decamerone betyder 10 dagar och anspelar på den ramberättelse som omger novellerna. Trodde det skulle vara en djup film och att jag inte skulle begripa ett dyft men det var en rolig film som handlade om det jag tror Pasolini uppfattade som livets väsentligheter- sex och religion.


När vår historielärare några veckor senare skulle resa bort var det dags för ännu en klassiker. Den här gången blev det "Vi som älskade varandra så mycket". En film som spänner över lång tid och som, enligt vår lärare, visar Italiens moderna historia utifrån tre partisaners liv - men det fattade inte jag.


Vi avslutade ett trevligt läsår med gemensam middag - nästa år står det Madrid på schemat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar