Kategorier

tisdag 28 november 2023

Almodóvar

Läsåret 2023/24 är det Spaniens konst, musik, historia och nutidshistoria som står i fokus på vår Birkagårdskurs. Till våren åker vi till Madrid.

Roligast är nutidshistoria. Det är så mycket som pågår i Spanien just nu. Efter valet saknade landet regering i flera månader. Uppdraget att bilda regering gick från den ene till den ande men det tog lång tid innan Spanien fick nytt styre. Det krävdes kompromisser för att få tillräckligt stort underlag och konsten att kompromissa är svår.


När klassen träffas på onsdagsmorrnarna är vi alltid lika spända på att få veta vad som hänt under veckan. Man tar knappt upp ämnet i SVT så vi vet inte mer än vår lärare berättar. Men sen jag blivit tipsad om podden "Det politiska spelet" i SR har jag fått "lite kött på benen".

Förra veckan pratade han mycket om alla demonstrationer som varit och om VOX - Spaniens ultrakonservativa, populistiska parti. Som kuriosa fick vi veta att VOX nu har anställt en skådespelare för att medieträna partiets ledamöterna. Sen fick vi se en snutt av Almadóvars film "Allt om min mamma" där den anställde skådespelaren hade haft sin största roll.


När vi kom hem var vi tvungna att hyra filmen och se den i sin helhet - jag såg den två gånger. "Allt om min mamma" var en mycket speciell film som jag inte förstod så myckeat av men jag tror inte den ville förmedla något budskap utan berätta en historia befolkad med udda existensen.


Sen slumpade det sig så att även på musiklektionen var det regissören Almodòvar som stod i fokus. Den här gången fick vi se en snutt av "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott". På hemvägen gick vi förbi biblan, lånade filmen och hade tänkt titta på den hemma i sköna soffan men tekniken var emot oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar