Kategorier

söndag 19 november 2023

Ljusets mästare

Nästan varje dag göra jag en roligt sak - häromdagen gjorde jag två. 

Direkt efter Birkagårdskursen där vi pratat om det förfärliga "spionprogrammet" Pegasus (ett mycket intressant TV-program om Pegasus finns SVT-play) , tog jag bussen till Kulturhuset. Jag hade stämt träff med en kamrat från Romkursen. Vi skulle se en film om Vermeer.

.

I våras var det en stor Vermeerutställning på Rijksmusset i Amsterdam. Då alla biljetter snabbt tog slut, gjorde man en film om utställningen så att många fler än de som var i Amsterdam skulle kunna "besöka" den.

Mycket trevlig och intressant film där konstexperter berättade och analyserade Vermeers tavlor. Man såg alla tavlor så bra, slapp trängas med en massa människor och fick dessutom utmärka förklaringar. En av konstexperterna sa gång på gång att Vermeer var en ljusets mästare - inte färgens. Ska tänka på det nästa gång jag stöter på en Vermeer.


Sen fikade vi och pratade film och invandring. En i sällskapet kom från Iran. Hon pratade bra svenska och hade blivit väl emottagen i Sverige men de första 15 åren hade varit tuffa. Tänk att det hade tagit hela 15 år innan hon riktigt trivdes hos oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar