måndag 4 april 2022

Parafras

Veckans konstlektion - besök på Liljevalchs konsthall och Harald Lyths utställning.


Vi började med att titta på två parafraser av Jan Vermeers verk Kärleksbrevet och Kvinna vid virginal. Vår lärare berättade att det var luften som Harald Lyth ville skapa och det gjorde han genom att plocka bort det som går att identifiera i bilden. Lite svårt att förstå. 

Vermeers båda tavlor ...


.... och Harald Lyths version av dessa.



Jag tycker båda parafraserna är roliga och intressanta men är det inte människorna i Vermeers tavlor som är mest fängslande?

Vad är egentligen i parafras? Enl Wikipedia är en parafras en omskrivning i syfte att förenkla och förtydliga - med andra ord en återgivning av originalets andemening. Det skulle alltså betyda att Vermeer från början ville måla luft och att Harald Lyth gjort denna luft tydligare. Tillåt mig tvivla.

Efter introduktion fick vi gå runt i utställningen själv, sen återsamlades vi och pratade igenom våra intryck, tittade på en film där Lyth berättade om sin konst och avslutade besöket med ännu en rundvandring. Bra upplägg.

Jag gillade Harald Lyths konst. Stora tavlor som gav betraktaren möjlighet att tolka in vad som helst. Jag såg bl.a. norrländska landskap i flera av göteborgaren Lyths målningar. Men jag tror inte jag såg en enda människa.



På nära håll såg jag "Norrland"




Hann också med ett besök på Blå porten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar