Kategorier

lördag 10 februari 2024

Norrland och Stockholm

När jag läst ut (eller ska jag säga lyckats ta mig igenom) "Fördelen med att bli gammal" var det dags att koppla av med en deckare. Jag valde en som fått första plats i en tidningsgradering 2023. Det blev "En bondes död" av David Sandström och Negar Naseh.

"En bondes död" var trevlig och underhållande. Den hade fina miljöskildringar och precis som i ett otal andra deckare befinner vi oss i Norrland. Jag fortsätter att spekulera över vad det är som gör Norrland så attraktivt för deckarförfattare - är det så tråkigt att bo i glesbygd att man måste krydda livet med ett mord då och då?

Den här gången var det Västerbottens avfolkningselände som avhandlades. Allt kändes nära och bekant men boken var (naturligtvis) för lång och hade för många personer att hålla reda på men den var trevlig. Huvudperson är en sjukskriven polis från Stockholm som åker tillbaka till sitt barndomshem för att vila upp sig. När hon får veta att en granne hittats död och nedfrusen på sin uppfart börjar hennes polisnerv att darra. Hon måste bara kolla upp några saker.

Upplösningen blev en total överraskning eftersom det då plötsligt dyker upp en ny person men dessförinnan hade jag haft några timmars trevlig underhållning.


När jag hör talas om böcker som borde intressera mig beställer jag dem på biblan. I bland är det lång kötid, ibland går det snabbt men ofta slumpar det sig att jag får hem flera böcker samtidigt. En trevlig bok som jag nyss bläddrat igenom var "En förvandlad stad" av Karl Kadhammar med bilder från Stockholm nu och förr.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar