Kategorier

torsdag 6 januari 2022

Doktor Glas

I år går jag den trevliga kursen "Svensk kulturhistoria" på Birkagården. Kursen har fyra ämnen - historia, svensk litteratur, musik och konst. Vi träffas två dagar i veckan - varannan gång digitalt. Under svensklektionerna är det som att bli förflyttad tillbaka till gymnasietiden -  författare efter författare gås igenom, både deras liv och verk.

Hjalmar Söderberg på Thielska

Mitt under lektionen om Hjalmar Söderberg blev vi avbrutna - ett luciatåg skred in i rummet. Några elever från Birkagårdens musiklinje överraskade oss med vacker sång. Extra roligt när musikelever lussar eftersom de sjunger så fint. Kände dock vibbar från "hemmet" - gymnasiet var långt borta.

Hjalmar Söderberg hade
"Ett eget rum" på Thielska

Veckan innan vi skulle prata om Hjalmar Söderberg läste jag hans bok "Doktot Glas".


I gymnasiet fick vi läsa Söderbergs "Martin Birks ungdom" och i bokcirkeln har vi läst "Den allvarsamma leken" men "Doktor Glas" - Söderbergs tredje mest kända romanen har jag aldrig vågat mig på. Har alltid trott att den är obehaglig och handlar om ett lustmord. Nu var det dags.

Några sommar- och höstmånader under det sena 1890-talet skriver doktor Glas dagbok. Under samma period får han besök av en ung prästfru och blir, som jag bedömer det, ögonblickligen förälskad. Prästfrun vill bli fri men skillsmässa är inget alternativ. Doktor Glas inser då att han måste hjälpa till.

"Doktor Glas" är en underlig bok. Varför gör och reagerar denne doktor som han gör? Vad vill Söderberg säga? " - en typisk bokcirkelbok med många ändar att nysta i.

När jag nu har lämnat bokcirkeln och inte har någon att diskutera med får jag försöka bredda mig på annat sätt. Bestämde mig för att se om jag kunde förstå "Doktor Glas" bättre genom att läsa en bok av Kerstin Ekman på samma tema.


Hennes bok "Mordets praktik" är en "skuggroman" som handlar om doktor Pontus Revinge - den person som, enligt Kerstin Ekman, ska ha utgjort förebild för Hjalmar Söderbergs doktor Glas. "Mordets praktik" är både spännande och fängslande men även den är underlig. Det är nästan så att Ekmans doktor är obehagligare är Söderbergs.

Båda böckerna är mycket bra, fint skrivna, intressanta men "underliga". Det är svårt säga vilken av böckerna som är bäst men det kanske inte heller är nödvändigt - det intressanta är att man får lära känna samma person ur två vinklar.

Tror jag måste lyssna på Doktor Glas en andra gång och se om jag kan förstå honom bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar