Kategorier

lördag 1 juli 2023

Angöringsfyr

Angöringsfyr? Är inte alla fyrar fyrar? Jo, förvisso, men somliga är tillika angöringsfyrar - fyrar som ska hjälpa "seglare", som kommer från öppet hav, att bestämma sin position. Angöringsfyrarna ligger ofta utanför mynningen till större farleder.


I början på veckan besökte vi angöringsfyren på Hållö. Vi har tidigare besökt två andra av västkustens angöringsfyrar. I fjol åkte vi till Pater Noster och för några år sen klättrade vi upp i Väderöbod på Väderöarna.




Hållö fyr byggdes 1842 som ett runt stentorn men den råkade bli för kort eftersom ön Sälö skymde dess sken. Då anlitade man fyrkonstruktören Gustav von Heidenstam. Han fixade till höjden genom att förse fyren med en fem meter hög kon - fyren blev då 20 meter hög och fick en lyshöjd på 39,5 m över havet.



Hållö fyr står stadig och trygg på naturreservatet Hållö - en vacker liten ö ca 10 minuters båtresa från Kungshamn.

Vi skulle åka till Hållö tillsammans med makens bror och svägerska och vi ville åka i solsken. Väderleksrapporten studerades flitigt. Till slut bestämde vi oss för att åka tidigt på morgonen innan det annalkande ovädret skulle nå västkusten.

Allt blev perfekt, möjligen med undantag för att vi hade svårt att fatta hur länge man fick parkera gratis.

Fackelblomster




På Hållö finns också restaurang, vandrarhem och ett litet fint kapell. Vi promenerade runt ön. Vi tittade på jättegrytor, på fåglar och på blommor och sen, när vi sett nog, tog vi båten tillbaka till Kungshamn och fortsatte till Hunnebostrand där vi blev bjudna på riktigt god Västkustsmat - fisksoppa.


Snyggaste altartavlan

Innan regnet kom hann vi också med skulpturutställningen i Hunnebo och avsluta dagen med kvällsfika.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar