fredag 10 maj 2024

Är den grön?

Promenerar man uppför Avenyn i Göteborg möts man av tre stora gula byggnader - konstmuseet, konsthallen och stadsteatern. Men ju närmare Götaplatsen man kommer desto mer avviker stadsteatern i färg från de två andra byggnaderna. Är stadsteatern verkligen gul eller är den möjligen grön?



Vart femte år har min gymnasieklass studentjubileum. Vi har alltid inlett våra jubileer med ett gruppfoto från skoltrappan men inte denna gång.

Vad döljer sig i påsen?

Jo, entrédrink iburk!

I år, när det gått 57 år sen vi tog studenten, firade vi för första gången utan lärare. Vår mattelärare, som alltid ställt upp, var upptagen med att planera sitt eget studentjubileum. Hon skulle fira 75 år! Låter lovande - många jubileer kvar.

Vi bröt därför vår gamla tradition att samlas på skolgården och träffades i stället på Götaplatsen. Där, på Stadsteaterns trappa, tog vi vårt traditionella gruppfoto.


 
Om en klass ska kunna jubilerar så ofta som vi (endast 2 år sen vi sist sågs) krävs det en jubileumskommitté som gillar att ordna fester och visningar. I år hade kommittén engagerat stadsteaterns chef för guidning av teatern. Det blev en mycket intressant rundvandring.



Stadsteatern stod klar 1934 och har blivit en ikonisk byggnad i stan. Jag har varit där många gånger. Minns speciellt "Sandlådeperioden" då bl a. Kent Andersson hade sin storhetstid.


Skulle jag besökt stadsteatern idag skulle jag dock inte kännt igen mig för hela teatern har byggts om. Antalet åskådarplatser har minskat men scenerna har blivit fler. 



Teatern har också fått nya restauranger.





I samband med ombyggnaden bytte man ut det murbruk som fanns mellan tegelstenarna och ersatte det gråfärgade bruket med grönt. Teatern återfick då sitt gamla utseende från 1934. Förklarar att den gula tegelbyggnaden idag ser grön ut. I mitt huvud kommer den dock att förbli gul.



När vi tittat runt på teatern och fått dess historia berättad för oss var det dags för middag i en av de nya restaurangerna.




Sen fortsatte kalaset med jubileumstårta och de 57 år gamla välkända historierna som hör till varje jubileum.


För min del avslutades festen med att min "gamla" skolkamrat och jag promenerade till vårt hotellrum och fortsatte att prata. 


2 kommentarer:

  1. Tack för fin dokumentation av dagen!

    SvaraRadera
  2. Roligt att läsa dina kommentarer, och att du får med så många foton. Tack ☺️

    SvaraRadera