När vi under vår Englandsresa besökte Monk's house (Virginia Woolfs "sommarstuga") kunde vi titta in i hennes skrivarstuga. Den låg lite för sig själv långt in i trädgården. Jag kan föreställa mig hur trevligt det måste ha varit att varje morgon ta sin kaffekopp, gå ned till stuga och sätta sig och fabulera ihop historien om Orlando.
Orlando är en skröna men en välskriven och rolig skröna. Jag tror den vill visa att allt inte måste vara så perfekt och fyrkantigt i livet.Boken handlar om ynglingen Orlando som blir 400 år gammal och under sitt långa liv (där han inte åldras särskilt mycket) hinner vara både man och kvinna. Han blir förälskad i en rysk prinsessa, börjar hata poeten Greene, möblerar de 365 rummen i sitt stora hus där han sen håller otaliga fester och möter en kvinna som ser ut som en hare. Så här gick mötet med kvinnan till: "Först bad hon honom med en korrekt men klumpig nigning att ursäkta hennes intrång. Sen reste hon sig i sin fulla längd, som måste ha varit lite drygt en och åttio, och började förklara - men med ett sådant kackel av nervösa skratt och så mycket fnitter och fniss att Orlando trodde hon hade rymt från ett dårhus - att hon var ärkehertiginnan Harriet Giesela av Finster-Aarhorn och Scand-op-Bloom i de rumänska landamärerna." Så håller det på sida efter sida och hela tiden fortsätter Orlando skriva på sin bok "Ode till en ek". Sen suddar han ut vad han skrivit så att han efter flera timmars skrivande har mindre text kvar än han hade när han började skriva.
När jag började läsa boken tyckte jag den var underlig men jag kom att gilla den mer och mer och kunde roas av alla dessa ord och all denna fantasi. Boken är en detaljerad och humoristisk skildring av ett udda fantasiliv utan annan handling än just Orlandos liv.
Bild från filmen Orlando |
Jag började lyssna på Orlando, sen tittade jag på filmatiseringen från 1993 och slutligen läste jag boken och insåg att Orlando är en berättelse som ska läsas.
Viginia Woolf kan skriva och hon kan skapa berättelser som ingen annan, med detaljer i det oändliga och långa invecklade meningar med många paranteser. Om jag hade känt till Englands historia och engelsk litteratur skulle jag nog ha uppskattat boken än mer för jag tror den är full av blinkningar åt olika håll. Orlando är både man och kvinna och boken har långa resonemang om likheter och skillnader mellan könen. Läste att boken handlar om författarens vän Vita Sackvill-West (som Virginia W lär ha haft en relation med) - att den ska vara en kärleksberättelse till henne. Det var inget jag fattade men VSWs liv var också ett udda liv som inte heller passade in i vanliga mallar. Det är kanske det Virginia Woolf vill prisa i sin bok Orlando, som gavs ut 1928.
När jag läst ut boken, hyrde jag filmen "Vita och Virginia" som handlade om deras relation. Där framgår det tydligt hur VW använde Vita som förebild till sin hjälte Orlando.