fredag 7 oktober 2016

En turistdag

Tredje och sista dagen på vår Italienresa var avsatt för Venedig - en av världens största turiststäder. Det är inte svårt att förstå varför Venedig är en så populär stad.


Jag är alldeles för otålig för att köa. Därför tyckte jag vi skulle åka tåg från Verona till Venedig och hade jag köpt biljetter till Peggy Guggenheimmuset på nätet. Att åka buss och tåg till Venedig lät sig dock inte göras med mindre än att halva dagen skulle gått åt. Vi tog i stället vår hyrbil och lyckades ta oss dit och hem enkelt och bekvämt, helt utan köande. Och med våra förköpta biljetterna kom vi in på museet utan att stå i kö men det gjorde även övriga besökarna. Det här med köande gäller nog inte i september.



Venedig är en fantastisk stad med sina vackra palats och sina kanaler. Vi strosade runt och njöt, åkte vattenbuss (Vaporetton) på Grand Canale, tog en liten vinglig gondoltur över en kanal (på inrådan av en kypare) för att komma till museet med de förbokade biljetter, och gjorde flera avbrott för att äta och dricka.

Kvällsbild på Peggy Guggenheimmuset, från kanalen



Peggy Guggenheims gamla hem eller palats, där både hon och hennes katter ligger begravda, är nu omgjort till museum. Vi ägnade ett par timmar åt hennes unika samling av moden konst. Hon kunde starta sitt samlande tack vare ett "litet" arv men lyckades med konststycket(!) att förvalta sina pengar på bästa sätt. Det var ett lagom stort museum - jätteroligt att besöka. Fullt med fin konst både inne i huset och på innergårdarna och det var nästan bara kändisar på besök. Picasso var där, Kandinsky var där och Miro och Magritte och Max Ernst var där liksom många andra bekantingar. Palatset har direktingång från kanalen. Skulle vi kommit den vägen (vilket inte går för turister) skulle vi ha blivit mötta av denne ryttare. 

Marino Marini

Här kommer ett axplock från konstsamlingen.

George Braque
Constantin Brancusi,- som också finns på min balkong
Giorgio de Chirico
Max Ernst
Alberto Giacometti
Vasily Kandinsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar