måndag 28 oktober 2013

Röda Bergen

Birkagården är en s.k. hemgård (föregångare till fritidsgårdar och ungdomgårdar) som grundades för 100 år sedan. Numera ingår Birkagårdens folkhögskola i verksamheten. Birkagården startades alltså 1912 men när den i fjol fyllde 100 år var vi i Peru och kunde inte delta i firandet. I år, på 101-års dagen, passade det bättre. Vi följde med på en guidad tur i Vasastan (Birkagården ligger i Birkastan som i sin tur ligger i Vasastan) - det var riktigt intressant.


För 100 år sedan var det inte mycket bevänt med den här snobbiga stadsdelen. Husen var kalla och fuktiga, saknade alla bekvämligheter. Det var trångt men ändå var lägenheterna så dyra att de som jobbade på Rörstands porslisfabrik inte hade råd att bo där. Uppbyggnaden av Vasastan kan jämföras med 60-70-talets miljonprogram. Stadsdelen växte fram etappvis, vilket man kan avläsa på husfasadernas utsmyckningar - där finns bland annat hus i Berlinerstil. Nu kostar det skjortan att bo där.

Dagen efter den guidade turen åkte vi själva in till Vasastan. Vi koncentrerade oss på den del som kallas Röda Bergen - områdena Rörstand och Birkastan hade vi tittat på under guidningen. Röda Bergen är en charmerande stadsdel. Alla hus är olika. De är byggda runt stora öppna gårdar. Även mellan husen finns det grönområden och hela området är lätt kuperat. Mycket trivsamt bostadsområde som jag skulle kunna tänka mig att bo i men jag saknade Söders folk- och affärsliv. Namnet Röda Bergen syftar (troligen) på att berggrunden består av röd granit (precis som i Bohuslän).Trädgårdarna fick man inte gå in!

1 kommentar:

  1. Tror du inte namnet kommer från färgen på husfasaderna?
    Agneta

    SvaraRadera