fredag 24 oktober 2014

Marknad

Ett av de podradioprogram jag brukar lyssna på heter Staden. I programmet pratar en arkitekt och en kulturgeograf med varandra om städer ur olika aspekter - mycket intressanta program.

I avsnittet om Berlin pratar de om en saluhall i Kreuzberg. Hallen, som heter Markthalle Neun (9), byggdes 1901 och placerades i anslutning till järnvägen (ligger alltså vid Eisenbahnstrasse) så att man enkelt skulle kunna transportera mat till Berlins växande befolkningen. Järnvägen är sedan läge nedlagd och lågprisvaruhus har flyttat in i saluhallen. Lågprisaffärerna ligger sida vid sida med trendiga bryggerier, restauranger och stånd med lokalt odlade grönsaker. Här möter turkiska invandrarkvinnor, som handlar i lågprisvaruhusen, ekonomisk välmående hipsters, som kommer till saluhallen för att dricka öl från microbryggeriet i källaren.



Varje torsdag ordnar man s.k. "street food" kvällar på gatan. Då är det fullt med stånd både inne i saluhallen och ute på gatan. Man serverar mat från all världens länder som man kan gå runt och provsmaka. Arrangemanget drar tusentals besökare.

Tyvärr var vi inte i Berlin någon torsdag men då saluhallen låg i "vår" stadsdel och de precis hade börjat ha öppet även på tisdagar tyckte vi ändå att vi ville gå dit. Det var inte särskilt mycket av något när vi var där - speciellt inte folk. En grönsaksförsäljare, några butiker och ett par små matställen hade öppet. Vi åt varsin tallrik soppa som enligt menyn skulle vara rödbetssoppa men som jag tyckte smakade morotssoppa. Till det åt vi en macka med hackade grönsaker. Helt ok men inte det godast jag ätit precis.



Det enda jag handlade var en påsen blomsterfrö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar