lördag 14 september 2024

Oxford

Om man är ute för att se sig omkring, inte fördjupa sig, är det optimalt att stanna två nätter på varje ställe. Första kvällen rekognoserar man och bestämmer vad man ska titta på. Nästa dag tittar man.


Vi kom till Oxford ganska tidigt på eftermiddagen, hann gå runt hela stan och beundra de fina husen, titta på Folly Bridge (bron som varit med i så många deckare) och ta reda på var båtturerna på Thamsen startar. Tyvärr fick vi inte komma in och äta vid Folly Bridge - fullsatt.



När vi, nästa morgon, var klara med vår skolfrukost gav vi oss ut i sakta mak. Jag tyckte Bath var fin men Oxford är gott och väl i samma klass.




Vi imponerades av alla dessa college - det ena snyggare än det andra - ofta byggda i kalksten. I Oxfords universitet ingår ett trettiotal college.

Här finns det att välja på men
"smakar det, så kostar det"

Vårt första mål var Christ Church. Vår "porter" hade rekommenderat detta college, som ett bra college att besöka. Tyvärr kom vi precis till lunch och fick vänta länge innan vi fick komma in.



Vi gick runt Christ Church och lyssnade på en mycket bra audioguide. Sen gick vi än en gång till Folly Bridge och kunde för första gången under resan sitta ute och äta middag, dock inte shepherds pai för den var slut. Kändes så härligt. Dessutom börjar våra förkylningar klinga av.



Från Folly kunde vi se båtarna som åkte på Thamsen men vi tyckte båda att det blivit för sent för en båttur.

Oxford är en gammal stad men också en modern stad. En stad full med ungdomar och cyklister och då är det fortfarande sommarlov här. Kan tänka vilket liv här är när stan blivit full av en massa struliga studenter. Jämför man Oxford med Uppsala lär det finnas fler studenter i Uppsala men jag tror de vackra collegebyggnaderna som ligger mitt i stan ger Oxford dess speciella karaktär som lärdomsstad.



När vi gjorde upp vår resrutt följde vi i princip det upplägg som finns i boken "Ta tåget till litteraturens England". Jag tror Oxford har gynnsam attmosfär för skrivande - vet ingen stad som hyst fler författare bl.a. Churchill, Lewis Carroll, Iris Murdoch, C.S. Lewis, Tolkien, Dorothy Sayer och många fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar