måndag 2 september 2024

Radetzkymarchen


Bokcirkeln Bok5an träffades en strålande vacker septemberdag i Bergianska trädgården och utbytte åsikter och tankar om den bok vi ägnat delar av sommaren åt att läsa - Radetzkymarchen.


Musikstycket Radetzkymarchen skrevs av Johan Strauss d.ä 1848 som ett äreminne över greve Radetzkys insatser under "det stora kriget". Marchen spelas (klicka för att lyssna) fortfarande på nyårskonserterna i Wien och när Österrikes landslag i fotboll har hemmamatcher.


Boken Radetzkymarchen skrevs av Joseph Roth 1932 som ett äreminne över en förfluten tid, av kejsar Frans Josefs tid - han som var kejsare i Österrike och kung i Ungern i 70 år.


Boken har ett ålderdomligt språk men ett detaljrikt, vackert och levande språk, som det är en ren fröjd att läsa. Ju längre man läser desto intressantare blir boken.

Joseph Roth

Jag, som vanligtvis gillar korta meningar och enkelt språk, fascinerandes av Radetzkymarchen just för dess flödiga språk. Så här beskriver författaren vad huvudkaraktär Carl Josef Trotta ser när han tittade på maten han serverades hos sin far; Hans öga smekte först den fina späckrand som kantade det kolossala köttstycket, sedan de enskilda små saladjärerna, i vilka grönsakerna var upplagda, de violoetta skimrande späda rovorna, den djupgröna, allvarliga spenaten, den glada, ljusa salladen, den kärvt vita pepparroten, de tadellöst ovala små nya potatisarna, som simmade i smält smör och såg ut som nätta leksaker.


Radetzkymarchen handlar om Josef Trotta, "Hjälten från Solferino", hans son kretspresidenten Frans Trotta och dennes son  Carl Josef Trotta och deras liv. Anfadern Josef räddade en gång livet på sin kejsare. Denna insats, som han blev adlad för, kom att påverka både hans och hans sons och sonsons hela liv.

Till största delen är det barnbarnet Carl Josef militära liv som skildras - ett liv han vare sig ville leva eller passade för. Det är en sorglig berättelse som visar hur fel allt blir när man inte själv får bestämma vad man vill ägna sig åt. Carl Josef tvingades bli militär och militärlagen styde hela hans liv. Han fick lära sig att lyda men Carl Josef vill inte lyda. Han vill ha frihet, även om han inte vet vad ordet frihet betyder. Han tror att man kan  jämför frihet med krig - att kriget är en soldats frihet.

Det är också en berättelse om ett land och ett styre som inte är i "takt med tiden". När borstarbetarna, med sina bedrövliga arbetsvillkor, startar en strejk sätts militären under ledning av Carl Josef in för att hejda dem och Carl Josef tvingas skjuta mot obeväpnade arbetare.

Det viktiga i detta land är "det militära" med sina stränga regler om lydnad och ära. När kretspresidenten, efter lång väntan, får brev från sin son skulle han blivit mindre upprörd över underrättelsen om sonens plötsliga död, än han blev över att sonen fläckat sin ära.


Det är inte svårt att förstå att Radetzkymarchen blivit en klassiker med sin intressanta skildring av en familj och ett rike i sönderfall. Ett rike där allt gick ut på att förbereda sig för krig men, visade det sig, gjorde det på helt fel sätt. När väl första världskriget är i gång förlorade Österrike-Ungern och riket splittras.

När vi diskuterade boken visade det sig att det bara var jag som hade  gillat den helt och fullt. Så när jag ger boken tre stjärnor av fyra är detta inget enhälligt beslut (tog inte ens upp det till diskussion) utan min egen åsikt.

2 kommentarer: