lördag 26 november 2011

En snygg ost är en bra ost

Höstterminens sista fredagsföredrag (SUS) hade temat "En passionerad ostmästare talar ut" och ostmästaren själv, Björn Stigbjörn, hade skrudat sig i vit rock.


Redan 1908 startade Björns farfar ett mejeri i Bye i Jämtland och sen har livet löpt på i ostens tecken. Vi fick veta hur tufft det var att jobba i ysteri förr i tiden. Allt måste göras för hand - många tunga lyft, mycket rörande och pressande och så måste ostarna vändas varje dag under hela lagringstiden. I dag är arbetat både lättare och säkrare även om vissa avgörande moment fortfarande sker manuellt. Produktionen har rationaliserats kraftigt; 1968 fanns det 100 ysterier - idag är 12 kvar (plus ca 130 små gårdsmejerier). Björn redogjorde för vilka ostsorter vi har i Sverige och hur dessa har utvecklats. Mycket fakta, som var svårt att lägga på minnet men intressant var det.

 

Sen berättade Björn om Eleonora Lindström från Burträsk, som 1875 gav sig iväg ända till Degebergamejeriet i Västergötland (vilken resa!!) för at lära sig mer om ystning. Hon var borta ett helt år och när hon kom hem experimenterade hon tills hon hade fått fram en ost hon var nöjd med - då hade hon "skapat" den första Wästerbottenosten!

Björn berättade också hur Grevé-osten fick sitt namn. När man hade bestämt sig för att tillverka en svensk ost av Gruyère typ funderade man på att kalla den Grive (som sportjournalisten Bengt Grive). Detta satt man och spånade om under en bilresa - stannade och ringde upp Bengt och frågade om det var ok - nej Bengt ville inte bli förknippad med en ost så det blev nobben. Då ändrade man sig och kallade osten Grevé (det är alltså ingen gammal greve som varit i farten) och detta skedde på en parkeringsplats!.

Efter all denna nya ostkunskap var det självklart att vi skulle avsluta middagen med ostprovning - fransk Gruyère och svensk Grevé (båda av Emmentalertyp). Ganska lika i smak och konsistens. Den franska var kanske aningen godare men mycket dyrare - att jag tyckte den var godare kan ha berott på att jag visste vad den kostade. Jag tror inte jag skulle ha kunna avgöra vilken som var vilken i en blindtest.

Konklutionen av föredraget var. "En snygg ost är en bra ost"!

1 kommentar: