onsdag 14 oktober 2015

Vad kan dölja sig bakom staketet?

Nu och då tar vi tvärbanan till Hammarby sjöstad och fortsätter sen med färja över till Södermalm. Där  promenerar vi vidare i den ena eller andra riktningen - ganska ofta upp mot Sofia kyrka. Från Vita bergen (där Sofia ligger) har man fin utsikt över stan och över bebyggelsen nedanför berget. Lite norrut ser man en stor trädgård med ett växthus men man kan inte besöka trädgården eftersom den omges av högt staket och stängd port.

Till min förvåning hittade jag i förra numret av tidningen Trädgårdsliv (som jag prenumererar på) ett långt reportage om just denna trädgård. Groens malmgård (som trädgården heter) blev anlagd redan på 1600-talet och är Stockholms äldsta handelsträdgård och, tänka sig, den håller öppet för allmänheten några timmar, några dagar i veckan från mitten av augusti till frosten kommer.


Eftersom det varit kallt flera mornar var det lika bra att göra slag i saken direkt - vem vet när frosten kommer - och bege sig dit. Denna onsdag stod den stora trädporten öppen och där, bakom den, mitt i stan, nära hårt trafikerade gator låg en gammal fin och mysig trädgård. Inte alls lika välskött och ordningsam som "min" trädgård (Vinterviken) men det är inte heller meningen. Verksamheten är byggd på antroposofisk grund och drivs utifrån läkepedagogiska och socialterapeutiska riktlinjer.


Vi hann titta runt och dricka en kopp kaffe innan jag var tvungen att ila vidare till min Brysselkurs. Sen avslutade jag dagen med att gå till ABF-huset och lyssna på ett intressant föredrag om EU och kolonialismen. Det blev, på ett plan, en fullmatad dag men magen var skrikande tom när jag gick mot tunnelbanan klockan åtta på kvällen. Tur att det finns snabbmatställen som börjar på M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar