torsdag 3 februari 2022

Senseis portfölj

Hanami är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Den äger rum när körsbärsträden blommar. Under hanami träffas lärare och elever i japanska skolor för att festa. Huvudkaraktärerna i den fina boken "Senseis portfölj", deltog båda i en hanami men de gick hem var för sig.

Ohmachi Tsukiko, som också är berättare i Hiromi Kawakamis bok "Senseis portfölj", går ofta till en och samma restaurang. Hon känner sig ensam och går dit för att äta middag och dricka sake - mycket sake. En dag träffar hon på sin gamle lärare, Sensei. Lärare och elev fortsätter att träffas sporadiskt men efter ett tag går de tillsammans på en hanami, sen gör de en gemensam utflykt till en ö och sakta, sakta tar en fin kärlekssaga sin början.


Den japanska författaren Hiromi Kawakami har skrivit en mycket vacker kärleksberättelse mellan en gammal läraren och hans före detta elev. Vi får följa hur de undan för undan lär känna varandra, vi får följa med dem på restaurangbesök och vi för följa med dem på dejt. Allt är så fint och annorlunda - inte minst språket och det lugna tempot. Jag blev direkt sugen på att gå till en japansk restaurang och beställa någon av de rätter som Tsukiko och Sensei äter. (Alla rätterna förklaras i slutet av boken).

"Jag har vandrat runt långt borta
med trasiga kläder i kylan
den klara himlen denna kväll
får mitt hjärta att värka desto mer"

- en dikt av Irako Seihaku som Sensei lärde Tsukiko och som hon reciterar högt när hon är ledsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar