onsdag 29 maj 2024

En fager mö

Jag tyckte inte om bokcirkelboken En fager mö av Joyce Carol Oates.


En fager mö handlar om en utsatt kvinna,  om barnflickan Katya som blir uppraggad, förförd och lurad av en rik, gammal man. Förra boken jag läste av Oates handlade om en ung flicka som blev "besatt" av en psykopat och i boken jag läste dess för innan blev en unga kvinna övergiven och i praktiken dödad av en rik, välkänd politiker. Är kvinnors utsatthet och mäns övergrepp ett ständigt återkommande tema i Oates böcker? Efter att just ha avslutat denna tredje bok kände jag mig nöjd - ska inte läsa något mer av Oates på länge.


Den 16-åriga Katya blir kontaktad av en rik, äldre och mycket belevad man. Hon blir förförd av all prakt, alla komplimanger och mannens belevade sätt. Så här har hon aldrig förr blivit bemött. Katya kommer från helt andra förhållanden. Det är klart hon bländas. Genom hela boken löper en obehags- och oroskänska - hur kommer det här att sluta? Upplösningen kan vara riktigt illa men det är upp till läsaren att avgöra. 



När bokklubben träffades på Bellmans fina gamla ställe, Stora Henriksvik, på Långholmen visade det sig att ingen av oss hade tyckt om boken. Vi tyckte alla att den gav dålig eftersmak.





En fager mö är en liten tunn bok på 200 sidor men trots det lilla formatet ältas och upprepas allt. Språket är mycket enkelt på gränsen till naivt - ska väl återspegla en ung flickas språk. Det "torftiga" språket gjorde boken lättläst men ökade obehagskänslan. Det bästa var den tvetydiga upplösningen - gillar när man får fortsätta och fundera på vad som hände? 

På hemvägen mötte vi en gråhäger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar