torsdag 9 december 2021

Aina Wifalk

Kartrine Marçal har skrivit en intressant och jättenyttig bok om kvinnligt och manligt. Hon sätter fingret på många viktiga saker, inte minst hur vi värderar kvinnliga respektive manliga egenskaper.

I boken "Att uppfinna världen" får vi bl a. lära känna Aina Wifalk - en kvinna som fick polio och blev förlamad. För att "komma vidare" konstruerade hon en rullator - en uppfinning som idag omsätter ca 100 miljoner dollar. Aina Wifalk fick 2000 kr och 2 procents royalties för sin uppfinning. Hon förstod inte hur hon skulle skydda sin skapelse, tog inte patent på sin uppfinning, fick ingen starthjälp. Hon blev inte det minsta rik på den rullator som så många människor kommit att få glädje av.


Med detta exempel vill Katrine Marçal illustrera hur mycket svårare det är för kvinnor än för män att bli uppbackade med kapital (extra svårt är det för handikappade kvinnor) eftersom kvinnor lever i en konstant finanskris. 99 procent av allt riskkapital går till män. 

Vi får också veta hur arbete värderas utifrån vem som utför det och hur jobben omvärderas när de övergår från att vara manliga till att bli kvinnliga och tvärt om.


Hela boken "Att uppfinna världen" är intressant - såväl när den handlar om riskkapitalister som när den handlar om den industriella revolutionen men också när den ser in i framtiden och spekulerar om vad vi kan vänta då ai (artifisiell intelligens) tar kommandot över våra liv.

Det står så mycket spännande på dessa sidor så jag måste nog läsa boken en gång till.

Varför höll vi förresten på och bar resväskor ända in på 1970-talet i stället för att dra dem på hjul? Naturligtvis har det sin grund i kvinnligt och manligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar