söndag 10 april 2022

Kallt

Finns det något kallare än en utkyld sommarstuga?


Vi åker (nästan) alltid till sommarstugan på påsk för att möta våren och hjälpa till med "bryggorna".

Ju senare påsk desto bättre. Ett år, när påsken var ovanligt tidig, fick vi lämna stugan efter en dag och ta in på hotell i Göteborg. Annorlunda men trevligt.

2022 såg ut att bli ett bra år. Varmt och fint hela mars och påsk i mitten av april - kunde inte vara bättre. Men så kom ett väderomslag. Inledningen av april blev otroligt kall - det till och med snöade. På morgonen den åttonde när vi skulle åka uppmanades biltrafikanter, som inte nödvändigtvis måste ge sig ut, att stanna hemma. I Nora, som vi hade tänkt svänga förbi, fick barnen stanna hemma från skolan.

Detta hindrade dock inte oss. Vi undvek dock att köra över Örebro och Bergslagen - åkte i stället via Södertälje och Jönköping. Fin väg men några mil längre.


Allt var bra i stugan. Inga ovälkomna gäster hade ställt till det under vintern. Men "huga" så kallt! Vi åt middag i ytterkläder och värmde upp sängarna med "varmvattenskrus". Sen kröp vi ned under täcke, elfilt och tjock yllefilt (som min mamma virkat av restgarner), stoppade boken i örat och njöt av värme och  bok.

Värre blev det på morgonen. Det var så kallt så jag stannade kvar i sängen ända tills solen börjar lysa in och sprida värme. Gjorde några försök att gå upp men kröp genast tillbaka igen. Tur att jag hade en bra bok att lyssna på. Läsa var omöjligt eftersom jag då måste hålla armarna ovanför täcket. Det var, trots kylan, faktiskt ganska skönt att ligga och dra sig utan dåligt samvete. Hade ingen tanke på att ta del i jobbet med bryggorna. Sen åkte vi till det det stora varuhuset och köpte ännu ett värmeelement.

Vad jag lyssnade på? Jan Guillous nya bok "Den som dödade helvetets änglar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar