onsdag 1 februari 2023

Mölndals biblioteket

Bara några dar efter det att jag lånat boken "Folkbiblioteket" och gjort upp en förteckning på de "biblor" jag ville besöka, åkte vi till Göteborg och hälsade på sonens familj.

De bor i Mölndal, inte i Göteborg, men eftersom det är precis på gränsen säger jag alltid Göteborg. Den här gången hade jag dock tänkt ta fasta på Mölndal och titta på det som finns att se i denna lilla men växande stad. Tycker egentligen de båda städerna borde slås ihop under namnet Göteborg som är störst, äldst och vackrast.


Vi började med Mölndals stadsmuseum - ett litet fint museum där man dels hade ställt ut Lindomestolar dels återskapat hemmamiljöer från förra seklet. Det var verkligen igenkännandets glädje att gå runt där.






Samhället Lindome är mest känt för sina stolar och eftersom Lindome ligger i Mölndals kommun, hade man valt att ge deras stolar stor plats på museet.


Lindomestolen är egentligen inte en stol utan många olika stolar som alla tillverkts på gårdar i Lindome - runt om i samhället. Ett sätt för bönderna att klara vintern.




Eftersom bibliotek i Mölndal finns med på min bibliotekslista, var vi "tvungna" att ta oss en titt även där. Direkt efter museet åkte vi därför till biblioteket innan vi fortsatte med 2an och 7an till Ruddalen och bandymatch.





Mölndals bibliotek är nybyggt och ligger i anslutning till det än nyare köpcentrat. Det  välkomnar besökarna med stora inbjudande fönster. Mitt i lokalen finns en trappa som leder upp till övervåningen och får lokalen att  kännas luftig och fin. För att förstärka känslan av öppenhet har bokhyllorna placerats lite osymetriskt och gjorts låga. Snyggt men opraktiskt för gamla människor med dåliga knän som får svårt att hitta böcker på nedersta hyllan. Men som kompensation finns det ett kafé som är sammankopplat med biblan där seniorerna kan vila benen.

Mölndals bibliotek fick tre böcker på en fyragradig skala - de lågt placerade hyllorna drog ned betyget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar