lördag 14 december 2024

Lammfärsbiffar

Redan när jag lämnade Liljevalchs och  Svenskt Tenn utställningen, blev jag sugen på att provgöra lammfärsbiffar så som kocken på "Blå Porten" lärt oss

På hemvägen köpte jag lammfärs så att jag skulle kunna sätta igång direkt nästa dag. Glömde dock köpa den viktigaste kryddan - timjan. Kocken hade betonat att smeten skulle innehålla både färsk och torkad timjan så det var bara att åka till affären igen.


Väl hemma skred jag till verket. Då kocken inte hade sagt hur mycket jag skulle ta av de olika ingredienserna jämförde jag med andra recept och kom fram till att till  500 g färs kunde jag ta
  • 1.6 dl vispgrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt 
  • en gnutta peppar
  • 1 dryg tsk honung men
  • hoppade över den gul lök (får testa med lök en annan gång).
Smeten räckte till 12 biffar som jag stekte i 120⁰ i ugnen i 20 minuter.

Under tiden biffarna stektes gjorde jag rödvinssåsen och sen var det bara att äta och njuta. 


Biffarna blev riktigt goda - kanske inte i klass med Blå Portens men jag kände mig nöjd.

När vi satt och åt våra lammfärbiffar upptäckte jag timjanskrukan på diskbänken! Jag hade glömt både färsk och torkad timjan!

Med timjan i biffarna och 1½ tsk sambal oelek i stället för 1 kommer jag nog att få till näst intill lika goda biffar som kocken på Blå Porten. Dessutom ska jag krydda rödvinssåsen med rosmarin som det står i Blå Portens meny.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar