söndag 21 augusti 2016

När blir det klart?


Varje sommar brukar vi åka till Gunnebo slott utanför Göteborg. Vi går runt och tittar på odlingarna och blommorna. Ser hur långt återuppbyggandet av det gamla orangeriet har kommit och äter deras goda lunch. Den här gången blev det kummel med rökt gräddfilsås. Mycket gott men dyrt - 140 kr (om jag minns rätt) för en lunch - då måste nöja sig med en halv portion (och det räcker ju).


I  år åkte vi dit tillsammans med "Göteborgsbarnbarnet" som vi hade åtagit oss att passa - planeringsdag på dagis eller föris (!) som man numera säger. Den lille tvååringen var så intresserad av allt - gick omkring bland odlingarna med en stor plansch och frågade vad de olika blommorna hette. En blomma behövde han dock inte fråga om - Bolltistel kände han igen direkt - finns hemma i hans egen trädgård.

 



Gunnebos växthus
Gunnbo slott byggdes i slutet av 1700-talet. Till slottet hörde ett orangeri men redan efter tjugo år hade det börjat ruttna. Byggnaden revs 1830. Nu håller man på att bygga upp orangeriet igen - efter de gamla ritningarna. Man bygger efter gamla ritningar och med gammal teknik för att bevara gammalt hantverkskunnande. Taklagsfest hade man i september 2014 och hela byggnaden ska vara klar 2018. Det kommer alltså att ta nästan fem år innan byggnaden är klar. Det är bara att hoppas att det inte var något grundläggande fel på de gamla ritningarna och att konstruktionen var ok. Det vore inte roligt om huset skulle börja ruttna en gång till.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar