onsdag 21 mars 2018

Konstkurs

Två dagar i veckan går jag på kurs på Birkagårdens folkhögskola och på två av våra åtta lektioner pratar vi konst, ibland har vi till och med fyra konstlektioner på en vecka. Jag gillar dessa lektioner.

Förra veckan var en fyralektioners vecka eftersom vi hade vikarie. Vår vikarie jobbar vanligtvis som pedagog på Moderna - har kvinnliga (ryska) konstnärer som specialitet.

Hon började lektionen med en favorit - Hilma af Klint.


Sen pratade hon om konstnären Miriam Bäckström  som har gjort en stor jaquardvävnad, 16 meter lång - robottillverkad. Hon tyckte absolut vi skulle gå till museet och titta på detta verk irl. Ett likadant konstverk kommer så småningom att  hänga på nya Karolinska.

Hon berättade också om den ryska konstnären Aleksandra Ekster, som även hon har ett verk på Moderna.


Lydig, som jag är, traskade jag med make, dotter och barnbarn till Moderna i helgen för att titta på den speciella vävnaden. Men var fanns konstverket? Ingenstans!

Till slut gick jag fram till en vakt och frågade. Fick veta att väven hängde i ett låst rum där det pågick "omhängning" och därför var  stängt! Men han öppnade så vi fick titta in.


Där hängde det - bakom ett plastskynke! Jag kunde inte ens läsa namnet på konstnären - tur att jag visste att det är Miriam Bäckström.

På väg ut fick jag syn på Barbro Östlihns målning "Vägg med skugga" - som vi inte pratat om på kursen men som visats i ett konstprogram på TV. Roligt med igenkännande!


Innan jag gav mig av hemåt tog jag en liten avstickare till Götet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar