onsdag 6 mars 2019

Woman at war

Efter dagens Birkagårdskurs var vi några stycken som gick direkt från skolan till en biograf (via ett konditori). Vi hade valt att titta på den film som passade bäst i tid - alltså inte en film vi var intresserade av utan valet hade enbart skett utifrån tid - märkligt kriterium. (Jag var inte med och valde eftersom jag var på bokcirkel). Dock ska sägas att den biograf som filmen visades på brukar visa filmer jag gillar.


Vi hade dock tur och fick titta på en riktigt bra filmen; "Woman at war" - Islands bidrag till Oscar 2019.

Filmen handlade om civil olydnad, om starka kvinnor, om systerskap och om mod. Jag har läst många deckare från Island men kan inte komma ihåg att jag sett en enda film tidigare.

När filmen börjar håller en kvinna på att sabotera en starkströmsledning som förser Reykjavik med el. Hon vill rädda Island men begår grova brottsliga handlingar och jagas som terrorist. Hur långt får man gå i sitt motstånd mot det man tycker är fel? Vem har rätt att bestämma över andra? Det är svåra frågor som filmen ställer och svaren varierar nog från person till person och från situation till situation.

Det var, som sagt, en riktigt bra film - spännande, humoristisk och engageande. Inte minst fascinerade det vackra men kärva landskapet och den annorlunda musiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar