onsdag 9 juni 2021

Två filmer varje gång

Vår biogrupp träffas fortfarande utomhus och kompenserar de glesa träffarna med att se två filmer varje gång. Vi hade stämt träff vid Markus kyrkan i Björkhagen för att prata om "Den vita tigern" och "All is true".


Vi började med att titta på den vackra Markuskyrkan, ritad av Sigurd Lewerenz och invigd 1960. Den räknas som en av höjdpunkterna i 1900-talet brutalistiska arkitektur (enl Wikipedia). Sen slog vi oss ned vid ett av borden och pratade film och en massa annat.





Filmen "Den vita tigern" bygger på en bok som jag läste för flera år sedan. Den handlar i grunden om moral och tilldrar dig i ett myllrande folkrikt Indien - både på landsbygden och i jättestaden Dehli.


Vi får följa huvudpersonens klassresa från fattig tekokare till välbeställd entreprenör. Föds man som tekokare i Indien förblir man det hela livet men B lyckas bryta sig loss. Hans framgång går bokstavligt talat över lik.

Vi möter ett land där korruptionen är utbredd. De rika mutar sig fria från skatter och pålagor medan de fattiga hamnar i ett slags livegenskap gentemot de rika. De har skulder som de aldrig kan bli av med. De sitter i en rävsax. B ser och lär och han är smart. Han tar efter sina chefer och lyckas skapa taxirörelsen "Den vita tigern" som gör honom rik. Frågan är vad som är värst - att begå ett mord eller driva redan fattiga människor in i ännu djupare fattigdom, sjukdom och för tidig död.

Filmens tema om moral var fängslande men filmatiseringen av Indiens myllrande folkliv var än mer fängslande  - gillar filmer där handlingen är förlagd till länder utanför västvärlden.


Film nummer två "All is true" handlar om de sista åren i William Shakespeares liv. Hans teater i London har brunnit ned och han flyttar tillbaka hem till sin familj.
En fin, lugn film som handlar om sorg, hur olika man värderar flickor och pojkar och om den makt kyrkan hade över människorna på 1600-talet. Jag gillade "All is true" men de andra var mer reserverade.

Till hösten, när vi ses nästa gång, kan vi (nog) gå på bio igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar