Så blev det då dags för 100-års kalasets huvudrätt. Det bjöds på inget mindre än "Entrecôte de Veau Grillée au Gremolata et Fromage à la Crème avec ses Pommes Fondantes".
Om man ska ha stort kalas där alla ska få varm huvudrätt har man inte gjort det lätt för sig. Något värmeskåp fanns inte på Spångafolkan. Tanken att laga maten i förväg och hålla den varm, tills det var dags för servering, var därför omöjlig att genomföra. Att låta umgdomarna både servera och fixa middag skulle vara en oöverstiglig uppgift. Lösningen blev att anlita ett cateringföretag.
De kom med grillar och utomhuskök och ställde upp sitt pick och pack utomhus. Där stod de i duggregnet och lagade maten undan för undan. Sen hämtade "personalen" två tallrikar i taget och fyllde bord efter bord. På så vis fick alla nygrillad, varm mat. Till det drack vi ett italienskt nebiolovin.
Men vad är egentligen Pommes Fondantes som det stod på menyn? Jag har bara gjort det en gång och då gjorde jag det i ugnen. Enligt grundreceptet ska potatisen skäras i cylindrar och ändarna brynas. Sedan ska potatisen sakta sjuda i smör och fond, vilket gör att den blir full med goda smaker.
När alla tallrikar var tomma blev det många tal och musikunderhållning. Yngsta dottern höll t.ex. ett roligt tal om det hårda men danande livet att vara lillasyster till en av jubilarerna.
🤩👏
SvaraRaderaBra!
SvaraRadera