onsdag 19 juni 2024

Kastellet

Två timmar efter det att vi "seglat" iväg från Finnhamn kom vi till Vaxholms kastell. 


Redan 1544 fick Gustav Wasa riksdagens godkännande att bygga en fästning i Vaxholm för att skydda Stockholm från "ryssen". Så småningom revs dock Gustav Wasas fästning och i stället byggde man mellan åren 1833-1863 det kastell som var målet för vår andra etapp.


Oj, så lyxigt det skulle bli att sova över på kastellet - stor skillnad mellan standarden i vandrarhemsstugor och "Bed and breakfast" på kastell. Men innan vi kunde krypa ned i de härliga sängarna skulle vi få privat visning av museet.

Dockningsstation för strykjärn

Stenmangel




Det var museichefen själv som guidade oss runt. Han berättade och berättade. Vår middag väntade klockan sex och redan från början hade vi kommit överens om att en timmes visning skulle passa fint. Men jag tror museichefen tyckte vi var en bra och intresserad grupp att visa runt. Han pratade på och pratade på. Till slut fick vi säga att vår taxibåt väntade vid kajen och tacka för oss. Alla var mycket nöjda.


När vi nådde fastlandet gick vi raka spåret till restaurangen där middagen väntade. Det trodde i alla fall vi men hur hovmästaren än letade bland sina bokningar hittade hon inte vår.

Här fanns det inte plats för oss

Då blev det till att plocka fram bekräftelsen och där stod det "svart på vitt" att nio personer hade ett bord reserverat på Hamnkrogen klockan sex. Frågan var bara varför vi då hade gått till Waxholms hotell.



Efter en god middag och efterföljande pilsner i kastellets källarvalv, kunde vi så äntligen krypa ned i våra härliga sängar, som jag tror skiljde sig en aning från de som "fångarna" en gång sovit i.

Utsikt från källarvalet

Sen återstod bara hemresa och middag på balkongen. 


Nu väntar vi med spänning på hur 2025-års regatta ska gestalta sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar