onsdag 5 juni 2013

Ojnareskogen - motstridiga intressen

Norra Gotland består till stor del av kalksten - kalksten som behövs inom byggindustri, massaindustri, vid järnframställning och mycket annat. När kalken bryts blir det stora "hål" i Gotland och man pratar idag om att norra Gotland ser ut som er Schweizerost.


En hel dag ägnade vi åt denna kalk - mycket intressant. Vi besökte bland annat ett gammalt kalkbrott i Bläse och tittade på ett museum där man visade hur man framställde kalk förr i tiden...  

Gammal kalkugn


Något nyare kalkugn

... och vi tittade på ett dagbrott, där man nu bryter kalksten idag.





Blå lagunen ett gammalt kalkbrott som man fyllt med vatten - en populär badsjö.


Vi fick se och höra för- och nackdelar med kalkbrytning på Gotland. Vi behöver kalk och Gotland behöver industrier och arbetstillfällen men vad händer sedan - när kalkstenen är slut. Vem tjänar mest på kalkbrytningen? Hur kommer det att se ut i de tömda kalkbrotten? I dag verkar det vara utländska företag - inte gotlänningarna som tjänar mest på brytningen. Det är svårt att ta ställning tycker jag och det tycker uppenbarligen Högsta Domstolen också för det beslut som skulle kommit sista veckan i maj, om fortsatt och utvidgad brytning i Ojnareskogen, har blivit uppskjutet - igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar