fredag 14 februari 2014

Det blev ju bra, trots allt

Vår lärare i ämnet konst och litteratur (Berlinkursen) tyckte vi skulle se pjäsen Woyzeck på Dramaten. Pjäsen, skriven av Georg Buchner, handlar om en trakaserad, hånad och illa behandlad soldat.


Innan vi gick till teatern berättade vår lärare om författaren och pjäsen. Vi fick bl.a. se utdrag av tidigare uppsättningar (inspelade). När vi hade sett pjäsen gick vi igenom den på nytt. Vi jämförde våra intryck, pjäsens budskap, scenografi, skådespelarinsatser mm.

Jag kan lugnt säga att det var genom våra samtal som det blev en bra teaterupplevelse. Hade vi inte fått en förklaring innan vi såg pjäsen hade jag dissat den totalt men nu - med både för- och eftersnack - blev totalupplevelsen riktigt bra. Jag har börjat titta mer på scenografin än jag gjort tidigare och också insett att man faktiskt inte behöver förstå allt, att allt inte behöver ske i tidsföljd osv.

En kort genomgång av pjäsen i teaterfoajén, innan föreställningen börjar, kanske skulle vara en bra satsning! Annars måste man nog kosta på sig ett program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar