fredag 6 januari 2023

Nionde resan gick till Täby

Den 30 september 2019 startade vi projektet "att åka med alla buss- och tunnelbanelinjer i Stockholm". Vi hann med åtta resor innan Coronan satte stopp för vårt projekt. Nu är det läge att att jobba vidare och utforska de resterande linjerna - som inte är få.

Vi bestämde oss för att åka till Täby kyrka.


Startade som vanligt med buss 133, sen tunnelbanans Röda linjen (nr 14) till Danderyds sjukhus och vidare med buss 610. Resan tog ca en och en halv timma. 


På hemvägen valde vi Roslagsbanan (nr 27) från Täby kyrkby till Östra station och sen tunnelbana och buss - gick lite fortare än utresan. Det kändes som vi åkt mycket långt bort - till rena jorbruksbygden.


Täby kyrka är en medeltidskyrka från mitten av 1300-talet känd för sina kalkmålningar av Albertus Pictor.


Innan vi gav oss iväg på denna långa resa hade jag försäkrat mig om att kyrkan skulle vara öppen. Det visade sig att kyrkan inte bara var öppen varje dag utan också bemannad. Vaktmästaren som jobbade den 27 december var perfekt för sitt jobb. Han visade och berättade för oss om kyrkan och dess målningar. Jättetrevligt.


Vi fick bl.a. veta att när Ingmar Bergman var fem år hade han följt med sitt pappa till Täby. Under den, som han tyckte, tråkiga mässan hade han gått runt och tittat på målningarna och då upptäckt den enda målning som inte hade kristet motiv - "Döden spelar schack". Målningen inspirerade honom senare till filmen "Det sjunde inseglet".


Vi fick också veta att predikstolen tidigare funnits på slottet "Tre kronor". Numera är denna predikstol det enda som finns kvar från slottet - allt annat förstördes i branden 1697.



Eftersom det finns så oändligt många linjer har vi nu bestämt (i alla fall tills vidare) att det räcker att åka på en av linjerna i varje 100-tal. Nu har vi därför klarat 600 serien när vi åkt 610-an från Danderyds sjukhus till Täby kyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar