Stans finaste och dyraste affär heter Svenskt Tenn och ligger på flådiga Strandvägen. Praktiskt taget allt de säljer är snyggt. Jag tycker om att gå dit och titta - är speciellt tilltalad av deras fina dukningar. Men det är inte var kvinnas affär. Jag skulle nog säga att det mesta som säljs är statusmarkörer. Trots det köpte jag själv tyg där när jag för tio år sen skulle klä om mina fåtöljer.
![]() |
Aningen mycket mönster eller... |
Nu har Stockholms stad upplåtit sin utställningslokal till denna välrennomerade affär under förespegling att de vill fira en 90-åring. Känner mig ytterst tveksam till att en enskild firma ska få använda stans utställningshallar som förtäckt reklampelare för sina produkter. En åsikt jag dock inte verkar dela med någon.
Jag skulle aldrig betala inträde för att se samma saker som jag kan se i affären på Strandvägen. Men varje måndag är det gratis på Liljevalchs och då passade jag på. Ville veta om jag hade "rätt". Redan klockan elva ringlade sig kön långt ut på gatan.
Utställningen var en orgie i mönster men den var bättre än jag förväntat mig. Där visades mer än jag trott men även gamla slitna stolar är reklam för stolar.
![]() |
Ett skåp dekorerat med fröpåsar |
När min Birkagårskamrat och jag vara klara med Josef Frank, var det dags för Blå Portens lammfärsbullar. Stans godaste!
När vi lämnade restaurangen dristade vi oss till att fråga efter receptet på lammfärsbiffarna (man kan ju inte få mer än ett nej) och ut kom kocken. Han tyckte nog det var roligt att någon visade sånt intresse för hans mat så han berättade glatt att vi skulle blanda
• Grädde
• Sambal Olek
• Vitlök
• Lök ?
• Salt
• Honung
• Timjan, både färsk och torkad
och sen röra ned lammfärsen i vätskan till en ganska lös smet. När vi format våra avlånga biffar skulle vi lägga dom på en plåt och steka i ugnen på 120⁰ i 25 minuter. Inför serveringen kunde man steka på dem för att få en fin yta. Till lammfärsbiffarna skulle vi göra en rödvinssås på oxbuljong.
• Grädde
• Sambal Olek
• Vitlök
• Lök ?
• Salt
• Honung
• Timjan, både färsk och torkad
och sen röra ned lammfärsen i vätskan till en ganska lös smet. När vi format våra avlånga biffar skulle vi lägga dom på en plåt och steka i ugnen på 120⁰ i 25 minuter. Inför serveringen kunde man steka på dem för att få en fin yta. Till lammfärsbiffarna skulle vi göra en rödvinssås på oxbuljong.
Innan vi lämnade Liljevalchs tittade vi på designer Ann-Sofie Backs utställnin "Go As You Please" med alla hennes begravda kreationer. Hon hade tröttnat på de stereotypa kvinnoidealen och med denna utställning begraver hon hela sitt yrkesliv.
Möbler och kläder i all ära men dagens stora behållning var receptet på lammfärsbiffar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar